Interviu cu prof. Cristiana Şoimaru, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 3, Piatra Neamţ


În căutarea unei şcoli bune din judeţul Neamţ, pentru a o prezenta în această pagină, am fost îndemnaţi, fără ezitare, către Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Piatra Neamţ. De ce este atât de apreciată şcoala pe care o conduceţi? Ce rol joacă ea în frumosul spaţiu nemţean, chiar şi naţional, deoarece sunteţi printre primele cele mai bune şi mai căutate şcoli gimnaziale din ţară?
Şcoala Gimnazială Nr. 3 Piatra Neamţ este o unitate şcolară cu un bogat istoric profesional. Se află în centrul oraşului, foarte aproape de centrul istoric (Curtea Domnească a lui Ştefan cel Mare cu Turnul şi Biserica Sfântul Ioan) şi de principalele instituţii – Prefectura, Consiliul Judeţean Neamţ şi Primăria oraşului. Renumele de care ne bucurăm la nivel local şi naţional se datorează muncii în echipă a personalului didactic şi rezultatelor pe care elevii noştri le obţin an de an la concursurile şi olimpiadele şcolare. Toate acestea au fost recunoscute prin Diploma de excelenţă instituţională emisă de Ministerul Educaţiei Naţionale şi prin clasarea în primele 50 de şcoli gimnaziale la nivel naţional ca urmare a statisticii privind diferenţa mică între media obţinută de elevii claselor a VIII-a la evaluarea naţională şi media generală a celor patru ani de gimnaziu.
Despre colectivul profesoral ce ne puteţi spune? Nu se pot obţine rezultate de calitate fără un corp profesoral pe măsură.
Cancelaria Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Piatra Neamţ găzduieşte un corp profesoral bine pregătit din punct de vedere ştiinţific şi metodic, personal didactic calificat în proporţie de 100%, format din 72 de cadre didactice, dintre care 57 au gradul didactic I, şase gradul didactic II şi nouă au definitivat. Mulţi dintre colegii mei sunt responsabili de cercul pedagogic, metodişti, mentori şi formatori, mereu preocupaţi de a afla şi a aplica inovaţiile didactice. Întreaga lor activitate, atât cea din şcoală, cât şi cea din afara ei, este bine cunoscută şi apreciată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, un procent de 26% dintre colegii mei fiind recompensaţi cu gradaţie de merit. Un alt punct forte este şi implicarea cadrelor didactice în viaţa şcolii prin lărgirea dreptului de opţiune şi prin asumarea de responsabilităţi, iar relaţiile interpersonale existente (conducere – subalterni, profesori – profesori, profesori – elevi, profesori – părinţi) favorizează crearea unui climat educaţional deschis şi stimulativ.
Care sunt direcţiile principale ale viziunii dumneavoastră manageriale în vederea promovării unui demers educaţional înalt calitativ?
Pornind de la cuvintele marelui istoric Nicolae Iorga, care afirma de la tribuna amfiteatrului universităţii că „şcoala trebuie să te înveţe a fi propriul dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru“, consider că promovarea unei viziuni manageriale care vizează dezvoltarea unei culturi organizaţionale de calitate în învăţământul preuniversitar trebuie să aibă la bază o proiectare managerială pe baza analizei şi diagnozei activităţii desfăşurate anterior. Aşadar, am în vedere câteva obiective: monitorizarea folosirii resurselor umane, materiale şi financiare în vederea atingerii scopurilor educaţionale stabilite, crearea condiţiilor optime de muncă şi de securitate a muncii, dezvoltarea capacităţii de autoevaluare şi realizarea unui management dinamic şi activ, consilierea şi facilitarea schimbului de informaţii.
Cum sunt copiii de la Şcoala Gimnazială Nr. 3? Care au fost rezultatele obţinute de absolvenţii de anul trecut la evaluarea naţională?
Şcoala noastră are trei niveluri de învăţământ: preşcolar, primar şi gimnazial. La nivel preşcolar deţinem patru grădiniţe, dintre care una cu program normal şi trei cu program prelungit. Cei 283 de preşcolari, organizaţi în grupe de albinuţe, pitici sau voinici, învaţă cu ajutorul jocurilor deprinderile cognitive şi motrice specifice vârstei lor. La nivelul primar, cei 613 elevi grupaţi în 21 de clase descoperă tainele scrierii şi universul cunoaşterii sub atenta îndrumare a doamnelor şi domnilor profesori pentru învăţământul primar. Activităţile lor sunt diverse şi solicitante, se îmbină perfect metodele ludice cu cele didactice, astfel încât rezultatele obţinute de elevi la concursurile şi olimpiadele şcolare şi în activităţile extracurriculare sunt foarte bune.
La nivel gimnazial funcţionează 13 clase cu un efectiv de 376 de elevi, mulţi dintre ei participanţi la olimpiadele şi concursurile şcolare care se află în plină derulare. Din experienţa anilor şcolari trecuţi ne aşteptăm ca şi anul acesta să avem elevi premianţi la fazele locale şi judeţene şi participanţi la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare, devenind deja o tradiţie ca din loturile judeţene de limba şi literatura română, matematică, chimie, biologie, istorie, limbi moderne, fizică, educaţie tehnologică ş.a. să facă parte şi elevii noştri. Mai trebuie menţionat că membri ai corpului didactic care predau la gimnaziu şi peste 50 de elevi au fost selectaţi şi activează în Centrul Judeţean de Excelenţă Neamţ.
În anul şcolar 2015-2016, cei 79 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au susţinut examenul de evaluare naţională la limba şi literatura română şi matematică, obţinând rezultate bune: 22 dintre ei cu medii generale între 9 şi 10. În total, 1.272 de preşcolari şi elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Piatra Neamţ se bucură de întreaga dăruire a cadrelor didactice şi de atenta supraveghere a personalului didactic auxiliar.
Pentru o instituţie de învăţământ sunt foarte importante contactele internaţionale, schimburile permanente de experienţă, mai ales astăzi, când „satul global“ al lui McLuhan a devenit realitate. Vorbiţi-ne, doamnă director, despre această deschidere către lumea de afară a Şcolii Nr. 3.
Şcoala românească şi europeană a secolului XXI nu poate progresa decât prin deschidere către cunoaşterea unor noi orizonturi, prin relaţionarea cu sisteme educaţionale care pot furniza exemple de bune practici. Există această deschidere în şcoala noastră, demonstrată de participarea la proiecte internaţionale cum ar fi „Shape Your Life“, de găzduirea unor voluntari care au organizat activităţi cu preşcolarii şi elevii noştri, de participarea colegilor mei la festivaluri şi simpozioane internaţionale, precum şi de organizarea de tabere internaţionale pentru elevii noştri .
Despre disciplinele opţionale, curriculare la decizia şcolii ce ne puteţi spune? Din acest punct de vedere, mobilitatea este esenţială pentru calitatea unei şcoli, pentru cât mai buna pregătire a copiilor.
La nivel preşcolar, disciplinele opţionale se regăsesc la grupele mijlocii şi mari şi sunt stabilite de către doamnele educatoare în funcţie şi de propunerile părinţilor. Chiar săptămâna trecută am asistat la o asemenea activitate la o grupă mare, unde copiii pictau icoane pe sticlă. Având în vedere planurile-cadru pe care le aplicăm în învăţământul primar şi gimnazial, numărul de ore rezervat disciplinelor opţionale este destul de mic şi pentru a nu încărca foarte mult programul elevilor, în general, se rezervă o oră pe săptămână. Pentru a veni în sprijinul copiilor, pentru a-i ajuta să-şi descopere talente sau pasiuni sunt propuse programe curriculare la decizia şcolii: Clubul de şah, Micii chitarişti, Poezie, teatru şi film, Germană orală etc.
Câteva cuvinte şi despre activităţile extracurriculare care se desfăşoară în momentul de faţă la Şcoala Gimnazială Nr. 3…
Şi la acest capitol avem o activitate susţinută pe tot parcursul anului şcolar, nu doar în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“. Numărul mare de parteneriate şi implicări în campanii umanitare, prin acorduri de colaborare cu diverse asociaţii, fundaţii, muzee, biblioteci şi alte instituţii, stau mărturie că îi învăţăm pe copii să se implice în viaţa comunităţii şi să devină membri activi ai societăţii. În derulare avem mai multe acţiuni, cum ar fi: „Ion Creangă, împăratul povestirilor“, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu, Casa Corpului Didactic Neamţ şi mai multe şcoli din oraş şi împrejurimi, Ecoterrienii, Expoziţia de mărţişoare în colaborare cu Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ.
Despre dotări ce ne puteţi spune?
Procesul instructiv-educativ se desfăşoară în cinci corpuri de clădire care beneficiază de furnizarea tuturor utilităţilor care să asigure confortul preşcolarilor şi elevilor noştri.
Toate cele 46 de clase au în dotare mobilier adecvat vârstei elevilor şi table magnetice. Majoritatea claselor de la învăţământul primar sunt dotate cu PC, imprimante şi videoproiectoare. Mai beneficiem de laboratoare de biologie, informatică şi fizică-chimie, dotate corespunzător şi acreditate. Biblioteca şcolii este funcţională şi are în dotare 24.000 de volume care satisfac nevoia de lectură suplimentară a elevilor. Un punct slab este desfiinţarea Centrului de documentare şi informare, care a fost transformat în sală de clasă din cauza numărului mare de cereri privind înscrierea elevilor la unitatea noastră de învăţământ.
O instituţie de învăţământ de calitate are în permanent nevoie de fonduri. Cum reuşiţi să obţineţi banii pentru toate nevoile Şcolii Nr. 3? Cât de deschise sunt autorităţile şi comunitatea la nevoile şcolii?
Beneficiem de finanţare de la bugetul de stat, prin finanţarea per elev asumată de Consiliul Local al Primăriei Piatra Neamţ, dar şi de finanţare complementară care presupune burse şcolare şi decontarea navetei şcolare pentru cadrele didactice. Finanţarea extrabugetară vine de la Fundaţia „Gymnasium 3“, constituită în anul 1994, a cadrelor didactice şi a părinţilor elevilor înscrişi în şcoala noastră.
Ce planuri aveţi înscrise pe agenda dumneavoastră?
Proiecte şi planuri sunt multe: reabilitarea sălii de sport, realizarea unei staţii de radioficare a şcolii, o extindere care să ne confere o sală de festivităţi.
Este adevărat că vă trageţi din neamul Şoimăreştilor?
Aţi ştiut-o dintotdeauna sau graţie profesiei aţi descoperit această genealogie?
M-am născut în satul Verşeni, comuna Mirosloveşti, judeţul Iaşi. Mă mândresc cu originea mea natală! Am copilărit pe malul Moldovei, lângă Hanul Ancuţei, cu poveştile satului. Am aflat apoi că pe aceleaşi meleaguri a copilărit şi Mihail Sadoveanu, la bunicii materni. La Facultatea de Istorie din Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, profesorul de genealogie ne-a învăţat cum să ne căutăm originile şi să ne construim arborele genealogic. Cercetând arhivele, am descoperit un document emis de Ştefan cel Mare, în 1502, prin care îl ridica pe boierul Ion Năvrăpescu la rangul de mare şoimar (dresorul şoimilor de vânătoare ai domnitorului). Satul Năvrăpeşti nu mai există, pe locul acela fiind astăzi satul meu de baştină. Documentele arată că după trei generaţii funcţia devine nume de familie, deci Şoimaru. Revenind la Mihail Sadoveanu, scriitorul care a creat romanul Neamul Šoimăreştilor, pot afirma că a transpus în literatură poveştile pe care le auzea, copil fiind, în frizeria bunicului său, Mihai Ursache, depănate cu cel mai bun prieten al lui, Toader Şoimaru, străbunicul meu.
Vă mulţumesc pentru oportunitate!
 Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU

Distribuie acest articol!