
Prof. univ. dr. Sorin Cristea
Un „scenariu didactic deschis” presupune asumarea unor decizii pedagogice eficiente pentru realizarea și dezvoltarea planificării prin cele trei acțiuni didactice subordonate activității de instruire:
1) Predarea – comunicarea mesajului pedagogic la nivelul repertoriului comun (cognitiv, motivațional, afectiv), necesar între profesor și clasa de elevi, construit de profesor în raport de situația concretă a clasei de elevi;
2) Învățarea – receptarea, interiorizarea și valorificarea mesajului pedagogic, la nivelul clasei de elevi, în timpul lecției și după terminarea lecției;
3) Evaluarea – verificarea rezultatelor acțiunilor de predare-învățare, necesară la începutul lecției, pe tot parcursul lecției și în finalul lecției, în vederea reglării-autoreglării permanente a acesteia.
În raport de specificul celor trei acțiuni didactice, subordonate activității de instruire, vom identifica o categorie de decizii pedagogice necesare profesorului, distribuite logic și pedagogic pe tot parcursul lecției:
- A) Decizii pedagogice pentru eficientizarea predării. Implică selectarea informației necesare pentru formarea-dezvoltarea pozitivă a capacităților de învățare ale elevilor.
- B) Decizii pedagogice pentru eficientizarea învățării. Implică orientarea capacităților elevilor de construcție și reconstrucție autonomă a operațiilor didactice de receptare, interiorizare și valorificare a informațiilor (structurate în cadrul mesajului pedagogic, la nivelul acțiunii de predare), operații necesare pentru îndeplinirea scopului general și a obiectivelor operaționale ale lecției.
- C) Decizii pedagogice pentru eficientizarea evaluării. Implică verificarea gradului de îndeplinire a scopului și obiectivelor operaționale ale lecției prin metode și tehnici de măsurare și apreciere a rezultatelor elevilor (frontal, grupal, individual; verbal, scris, practic), cu funcție diagnostico-predictivă, formativă-autoformativă, sumativă-cumulativă.
Aceste trei categorii de decizii pedagogice de bază intervin pe tot parcursul lecției, într-un timp extensiv (apropiat de limita maximă a celor 50 de minute), cu ponderi și distribuții specifice, în cadrul celor trei etape care asigură construcția curriculară a „scenariului didactic”: a) evaluarea inițială – b) predarea-învățarea-evaluarea continuă – c) evaluarea finală. Ele sunt precedate de două tipuri de decizii pedagogice preliminare, realizabile în timp intensiv (2-4 minute): a) decizii necesare în cadrul momentului organizatoric, cu care începe orice activitate de instruire; b) decizii pedagogice necesare pentru comunicarea scopului general și a obiectivelor concrete (operaționale) ale lecției.
Din perspectiva proiectării curriculare, toate deciziile pedagogice asumate de profesor pe parcursul lecției – decizii preliminare și decizii de bază – trebuie să vizeze valorificarea la maximum a resurselor pedagogice (informaționale, umane, didactico-materiale) existente în contextul clasei de elevi, în situații concrete, la nivelul interdependenței permanente, necesară între acțiunile de predare-învățare-evaluare, distribuite în raport de dinamica scopului și a obiectivelor operaționale, realizabile în context deschis, dar într-un timp cu caracter închis (50 de minute).
Analiza celor două categorii de decizii – decizii preliminare, decizii de bază – evidențiază continuitatea curriculară existentă între organizarea curriculară a lecției – planificarea curriculară a lecției – implementarea (realizarea-dezvoltarea) curriculară a lecției. Un subiect pentru viitorul articol.