Recomandări pentru prevenirea gripei în unitățile de învățământ

Recomandări pentru prevenirea gripei în unitățile de învățământ
Foto: Guvernul României

„Nu se instituie niciun fel de restricții”, nu se instituie epidemie de gripă, a anunțat ministrul sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a oferit următoarele explicații privind situația la zi: „Se numește săptămâna epidemică. Au fost două astfel de săptămâni, aceasta este cea de a treia. La fel ca anul trecut. Nu este absolut nimic diferit față de situația de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic.”

Referitor la prevenirea îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, ministrul sănătății a subliniat: „La nivelul unităților școlare sau preșcolare este foarte important triajul. Recomandăm părinților care au copii bolnavi, care strănută, care au febră, care au simptomatologie specifică virozelor să îi rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie, să se asigure în școli materialele necesare dezinfecției și spălării mâinilor, a suprafețelor, aerisirea încăperilor. Când tușim, copiii trebuie să fie învățați să tușească folosind un șervețel sau o batistă de unică folosință sau plica cotului.”

La nivelul populației, în general, ministrul a accentuat că „se recomandă evitarea aglomerațiilor, iar pentru cei care trebuie neapărat să se deplaseze de la domiciliu și au simptomatologie respiratorie să utilizeze masca de protecție, care nu este obligatorie, să aibă grijă la igiena mâinilor, izolarea la domiciliu, precum și să se adreseze medicului de familie”.

Ministrul Alexandru Rafila a conchis că „nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie pentru că așa cum observațiile noastre o arată menținerea acestui trend crescător este limitată și până la sfârșitul lunii februarie probabil că valorile vor fi mai mici”.