Recomandări pentru alimentație sănătoasă la școală

Recomandări pentru alimentație sănătoasă la școalăÎn contextul actualității privind educația pentru un stil de viață și alimentar sănătos, compania Nestlé face câteva recomandări bazate pe un sondaj global cu aproape 16.000 de respondenți din 15 țări, din care numai 9% au spus că reușesc să aibă o alimentație echilibrată în fiecare zi: „Sandviciul poate reprezenta o alternativă sănătoasă, dacă are în compoziție ingredientele potrivite. Nu trebuie să evitați pâinea, atât timp cât aceasta este integrală, pentru că oamenii consumă pâine de grâu, secară, mei, încă din epoca preistorică.

Un sandvici echilibrat trebuie să conțină pâine integrală, proteine sănătoase (fâșii de carne sau pește gătite în casă, ouă sau brânzeturi, chiar și paste de leguminoase), precum și legume. Astfel, le veți da celor mici o gustare completă care conține și carbohidrați, și proteine, și fibre vegetale. Adăugați și un fruct, de preferință local sau în sezon sau un pod de palma de fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune de pădure, caju) și veți obține gustarea nutritivă, potrivită nevoilor nutriționale specifice copiilor”.

Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și manager nutriție și comunicare internă Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice: Încercând să răspundem acestor nevoi ale consumatorilor, lucrăm atât la nivel de produse, cât și de servicii care să susțină și să simplifice alegerile alimentare mai sănătoase. De aceea, am dezvoltat NutriPorția, metoda nutrițională care îți arată cantitățile potrivite din fiecare grupă de alimente pentru principalele mese ale zilei. În calitate de cel mai mare producător de alimente și băuturi din lume, simțim, de asemenea, responsabilitatea de a oferi alimente sănătoase și delicioase în același timp. Ne dedicăm acestui lucru îmbunătățind profilul nutrițional al produselor prin reducerea conținutului de zahăr, creșterea conținutului de cereale integrale, legume și fibre și adăugarea de vitamine și minerale, acolo unde este necesar și fără a face compromisuri  în ceea ce privește gustul.

Insistăm atât de mult pe principiului alimentației echilibrate, cu conținut variat și obligatoriu de fructe și legume pentru că din păcate 27% dintre români nu consumă legume în fiecare zi, iar 52% consumă doar o porție pe zi, potrivit sondajelor noastre. 30% dintre români spun că lipsa timpului îi împiedică să urmeze o alimentație sănătoasă, dar 26% dintre români nu prea știu, de fapt, ce reprezintă o alimentație sănătoasă. Acestea este motivul eforturilor noastre de a le prezenta românilor principiul NutriPorția.”

Nestlé subliniază că, „alături de NutriPorția adresată copiilor, VeggiePorția face parte din efortul și misiunea Nestlé de a contribui la îmbunătățirea calității vieții, oferind opțiuni sănătoase și gustoase celor care vor să aibă un stil de viață echilibrat și mai sustenabil. VeggiePorția este un ghid pentru mese pe bază de alimente de origine vegetală, cu un binecunoscut impact redus asupra mediului.

Se recomandă să consumați cel puțin 5 porții (sau 400 g) de fructe și legume pe zi. În general, o porție (pentru adult) de fructe sau legume este de 80 g, și nu uitați că și varietatea contează. Încercați să includeți un sortiment colorat de fructe și legume în meniul zilnic, pentru că fiecare porție oferă o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătatea și bunăstarea noastră”.