3-2 (2)După 25 de ani, cadrele didactice ar putea scăpa, în sfârșit, de umilințele la care au fost supuse sistematic atât din partea elevilor, cât și din partea părinților. Recent, printr-o inițiativă legislativă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a propus ca personalul didactic să capete statut de autoritate publică și să beneficieze, ca și în cazul angajaților Ministerului de Interne și din Justiție, de protecție în fața abuzurilor venite, din ce în ce mai des în ultima vreme, din partea elevilor și a părinților acestora. Asta înseamnă că orice injurie, amenințare, agresiune de orice fel vor fi sancționate conform legii. Se face astfel un pas important în procesul de reconstrucție a statutului dascălului, puternic afectat în ultimele două decenii de bâlbele sistemului și de democrația prost înțeleasă care s-a instaurat după 1989 în țara noastră, de lipsa de respect a guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria și de răsturnarea spectaculoasă a scării valorice în societatea românească. Demersul FSLI nu este singular, opinia că profesorii trebuie apărați prin lege de orice agresiuni fiind împărtășită de toți sindicaliștii din învățământ. Aceștia au susținut cu tărie, mai ales în ultimele luni, în cadrul întâlnirilor și dezbaterilor pe marginea proiectului noii legi a educației, stringența introducerii acestei cerințe în textul de lege.
 Potrivit inițiativei legislative, se menționează în comunicatul din 14 septembrie, personalul din educație trebuie să beneficieze de „respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, pre­cum și din partea celorlalte cadre didactice, de un climat de ordine, disciplină și respect în timpul desfășurării actului educațional în contexte formale, nonformale și informale, de autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-evaluare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare, de susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației în realizarea actului educațional, de dreptul de a aplica sancțiuni disci­plinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de orga­nizare și funcționare al unității de învățământ, de protecție juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor, de sprijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarea tratamentului, considerației și res­pec­tului cuvenit funcției, în raport cu importanța socială și sarcinile specifice, de campaniile desfășurate la nivel național și local de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea considerației și prestigiului social”.
În cazul unei infracțiuni îndreptate împotriva unui cadru didactic, urmărirea penală se va efectua în mod obligatoriu de către procuror, în conformitate cu dispozițiile art. 56, alin. (3), lit. b) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modi­ficările și completările ulterioare.
Referitor la directorii unităților de învățământ în care s-a comis o infracțiune împotriva personalului didactic, aceștia sunt obligați să sesizeze de îndată organul de urmărire penală și să ia măsuri pentru ca urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă să nu dispară. De asemenea, procurorul se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârșit o infracțiune împotriva unui cadru didactic și încheie un proces-verbal în acest sens.
„Am luat-o puțin înainte, pentru că există riscul ca Legea educației să nu se modifice curând”
Conferirea prin lege a statutului de persoană publică personalului didactic ar fi un extrem de important pas în direcția creșterii calității actului educațional, datorită faptului că în spațiul școlar s-ar instaura, în sfârșit, acel mult-așteptat climat de ordine și de disciplină de care are atâta nevoie procesul de învățământ. „Există o procedură legală, Parlamentul este cel care are această posibilitate de a modifica Legea Educației, ne-a spus președintele FSLI, prof. Simion Hancescu. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a formulat această expunere de motive în textul inițiativei. Am înaintat acest material către Partidul Social Democrat, dar urmează să fie trimis tuturor parlamentarilor, pentru că este un demers foarte important și ar trebui ca toți parla­mentarii să fie conștienți de cauză și să accepte această propunere, care ar aduce extrem de mult bine sistemului de învățământ.”
Sindicaliștii din învățământ sunt optimiști. În opinia lor, inițiativa nu are de ce să nu treacă de cele două Camere, deoarece precedentul a fost creat cu alte două ordonanțe de urgență elaborate în anii trecuți – Ordonanța Nr. 21/2012 și Ordonanța Nr. 49/2014. Deci, dacă există bunăvoință, Parlamentul se poate pronunța foarte re­pede. „Nu ne interesează pe ce cale se va merge, esențial este ca această prevedere să fie în lege. Se pare însă că dezbaterile pe marginea noii legi vor trena și de aceea vrem ca această propunere să treacă mai repede. Am luat-o puțin înainte, pentru că, în opinia noastră, există riscul ca legea educației să nu se modifice curând.”
Oamenii sunt dispuși să iasă și în stradă dacă această inițiativă nu va fi acceptată!
Șansa ca profesorii să aibă statutul de autoritate publică începând chiar cu 1 ianuarie 2016 există, această inițiativă fiind, în opinia președintelui FSLI, un test important pentru Parlament, pentru că, dacă forul legislativ al României nu va agrea acest demers, înseamnă că într-adevăr nu dorește reinstaurarea ordinii și disciplinei în școală. „Va fi un test important și o bilă neagră pentru parlamentari dacă aceștia nu vor fi de acord. Oamenii sunt dispuși să iasă și în stradă dacă inițiativa nu va fi acceptată!”
Statisticile oficiale sunt îngrijorătoare
În ultimii ani, cadrele didactice au fost supuse sistematic agresiunilor, insultelor și umilințelor din partea elevilor, dar și din partea părinților. Conform unor statistici, aproape jumătate dintre elevi nu își respectă profesorii, îi insultă și chiar îi lovesc. Din acest punct de vedere, mass-media, aflată într-o goană nebună după senzațional, a relatat în nenumărate rânduri astfel de cazuri reprobabile, fără să realizeze că nu face altceva decât să inculce în mentalul colectiv ideea că, dacă profesorul îndrăznește cumva să îi aplice elevului vreo corecție, în încercarea de a-l disciplina, riscă să fie sancționat, concediat și chiar exclus din învățământ. La rândul lor, părinții nu mai știu, nu mai vor sau nu mai pot să își disciplineze copiii, ei înșiși fiind fructe ale invaziei tuturor „libertăților” importate, fără discernământ, de societatea românească după Revoluție.
Dând dovadă de multă inconștiență, mulți părinți îi trag la răspundere pe profesori, agresându-i verbal și chiar fizic dacă profe­sorii le-au pedepsit progeniturile pentru obrăznicie sau dacă progeniturile nu primesc notele mari la care se așteaptă mama și tata. Iar dacă mama și tata mai sunt și oameni de afaceri, cu relații, profesorul trebuie să se teamă serios pentru viitorul său.
Din acest punct de vedere, statisticile oficiale sunt îngrijorătoare și arată, potrivit HotNews, în felul acesta: 20% dintre școlari își înjură profesorii, 5% dintre ei au lovit cu sălbăticie cadrele didactice, aproximativ 80.000 de profesori au fost jigniți, insultați, amenințați sau chiar loviți de către elevi și părinți.
„Dacă această inițiativă ar trece, ar echivala cu o creștere de cel puțin 10% a salariului!”
Această situație din ce în ce mai gravă este semnalată de mai multă vreme de către sindicatele din învățământul preuniversitar – FSLI și FSE Spiru Haret. Acestea au cerut în nenumărate rânduri legiferarea de obligații și sancțiuni pentru părinții și elevii care agresează fizic sau verbal un cadru didactic, însă fără niciun rezultat. Agresiunile și abuzurile de tot felul au continuat în aceeași formă și chiar au proliferat sub privirile îngăduitoare ale autorităților, care au continuat să susțină orbește cauza elevilor, în detrimentul cadrelor didactice. De aceea este atât de important demersul FSLI din această toamnă, pentru că redă celei mai nobile bresle speranța că se poate bucura din nou de respect, dar mai ales de siguranță. Dacă cineva nu este convins de stringența intrării în vigoare a unui act legislativ care să-i confere profesorului statutul de autoritate publică, poate că îl va convinge reacția unui dascăl la aflarea acestei vești: „Dacă această inițiativă ar trece, ar echivala cu o creștere de cel puțin 10% a sala­riului!” Sperăm ca Parlamentul României să dea dovadă de înțelepciune și să aprobe această mult-așteptată inițiativă legislativă, care poate readuce ordinea, respectul și disciplina în spațiul școlii.
Marcela GHEORGHIU
 
 

Distribuie acest articol!