Rareș Voicu, președintele CNE: Trecerea întregului sistem de învăţământ în format exclusiv online, o profundă iresponsabilitate din partea statului

Rareș Voicu, președintele CNE: Trecerea întregului sistem de învăţământ în format exclusiv online, o profundă iresponsabilitate din partea statului

Consiliul Naţional al Elevilor a dezaprobat, prin intermediul unui comunicat de presă, măsura anunţată de preşedintele Klaus Iohannis, cu privire la închiderea tuturor unităților de învățământ de pe teritoriul țării, începând de luni, 9 noiembrie.

 „În deschiderea şedinţei de Guvern din această seară, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat că toate unităţile de învăţământ trebuie închise, fiind necesară tranziţia actului educaţional în format exclusiv online. Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă profund această propunere, întrucât multe unităţi de învăţământ din România se află în comunităţi în care rata de transmitere a virusului SARS CoV-2 este cu mult sub incidenţa de 3 la mia de locuitori. Pentru a putea garanta un act educaţional de calitate, e important ca în aceste comunităţi unităţile şcolare să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă”, se spune în comunicatul CNE.

În comunicat se mai precizează că trecerea întregului sistem de învăţământ în format exclusiv online denotă o profundă iresponsabilitate din partea autorităţilor statului, în condiţiile în care, în continuare, sute de mii de elevi din România nu au posibilitatea de a accesa cursurile online din cauza lipsei infrastructurii digitale”.

Consiliul Național al Elevilor e de părere că propunerea Preşedintelui României este una nefundamentată în momentul de faţă. „Traversăm, cu siguranţă, o perioadă de criză, însă e important să ţinem minte faptul că şcoala reprezintă una dintre instituţiile care stau la baza societăţii noastre. Din acest motiv, solicităm din nou testarea tuturor elevilor, în baza unui program de tipul «Testare în curtea şcolii», pentru a putea garanta participarea în siguranţă la cursuri a tuturor colegilor noştri, în comunităţile unde rata transmiterii virusului permite acest lucru”, a încheiat Rareş Voicu, preşedintele CNE.