Raport OCDE: 17,3 % dintre absolvenții de liceu din România nu sunt angajați 

Raport OCDE: 17,3 % dintre absolvenții de liceu din România nu sunt angajați 

17,3% dintre tinerii din România care au terminat liceul nu sunt angajați, după cum, fără un loc de muncă sunt și 2,6% dintre absolvenții de învățământ superior, arată datele raportului „Education at a Glance 2023”, realizat în urma programului Indicators of National Education Systems (INES) la care România a luat parte în contextul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Este pentru prima dată când România este inclusă în „Education at a Glance“.

Concret, „17,3% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, după ce au terminat studiile liceale nu sunt angajați, în comparație cu doar 2,6% dintre cei care au terminat o facultate și se află în această situație (…). 5,1% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani care au terminat un liceu vocațional sau o postliceală sunt neangajați”, se arată în raport.

Raportul, care s-a centrat anul acesta pe studiul vocațional și tehnic, mai arată că 37% dintre profesorii care predau în liceele profesionale din România au vârsta de 50 de ani sau mai mult, în condițiile în care media OCDE este de de 43%.

Sunt diferențe când vine vorba și despre sumele de bani pe care le câștigă tinerii, în funcție de nivelul de educație pe care l-au absolvit, subliniază raportul.

„În România, se mai arată în raport, angajații cu normă întreagă cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani cu liceu vocațional absolvit sau cu postliceală câștigă cu 7% mai mult decât cei care nu au absolvit liceul sau o postliceală. În aproape toate țările din OCDE, tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care au absolvit o facultate câștigă cu 45% mai mult față de cei care au absolvit doar liceul”.

„Education at a Glance” este sursa cea mai importantă pentru informații exacte și relevante despre starea educației în cele 38 de state membre OCDE și o serie de țări partenere.