Potrivit datelor oferite de cel mai recent raport al rețelei europene Eurydice, realizat pe tema timpului de predare recomandat anual, publicat în prima parte a lunii iunie, în România și în alte câteva țări europene, timpul minim de predare recomandat pentru învățământul general obligatoriu a scăzut, în ansamblu, în anul 2020/2021 față de anul 2018/2019. Diferența cea mai semnificativă poate fi observată la nivelul claselor din învățământul primar. La clasele de liceu se remarcă o creștere, însă nu una suficient de puternică astfel încât pierderile generate în ciclul primar și gimnazial sa poată fi compensate din punct de vedere statistic.
Astfel, conform raportului “Timp de predare recomandat anual în învățământul obligatoriu în Europa – 2020/2021”, în România, în anul școlar actual a fost înregistrată o scădere de 60 de ore de curs pentru clasele primare, 22,4 ore pentru clasele de gimnaziu, pe când în cazul claselor de liceu s-a înregistrat o creștere de 23,2 ore. În România, curriculumul obligatoriu presupune minim 3.300 de ore în școala primară, 3.778 de ore în gimnaziu și 1.972 de ore în liceu, arată datele puse la dispoziție de Eurydice.
Numărul recomandat de ore de predare a scăzut în anul școlar 2020-2021 și în țări precum Letonia, Ungaria, Macedonia de Nord, Grecia, Cipru, Germania, Danemarca, Portugalia, Malta. Eurydice nu ia în calcul impactul pandemiei în cazul României. Conform raportului, doar Portugalia, Malta și Macedonia au raportat o scădere a timpului de școală ca rezultat direct al pandemiei Covid-19.
În afară de țările menționate mai sus, cărora li se adaugă și Polonia și Marea Britanie, unde nu au putut fi făcute comparații cu anii școlari anteriori, în toate celelalte state europene, numărul de ore de predare a fost menținut sau a crescut, în medie, pentru cele trei cicluri de învățământ.
Raportul complet poate fi consultat în următorul link: https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/instruction-time-full-time-compulsory-education-europe-202021_en