Raluca Turcan: 2.500 de copii fără identitate sunt excluși din sistemul educațional!

Raluca Turcan: 2.500 de copii fără identitate sunt excluși din sistemul educațional!

Guvernul României a lansat Programul Național de Suport Din grijă pentru copii”, în contextul pandemiei de coronavirus. Scopul programului, notează News.ro este analizarea efectelor psiho-emoționale ale acestei dificile perioade asupra copiilor, dar și riscurile de siguranță online și violență domestică în contetul pandemic actual. Potrivit agenției menționate, programul va fi structurat pe două arii de intervenție: inteligență emoțională – managementul emoțiilor și siguranța copiilor și va fi coordonat de Mădălina Turdza, consilier de stat în Cancelaria premierului Florin Cîțu.

Prezentă la lansarea programului „Din grijă pentru copii”, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că, pe parcursul unei singure luni de campanie, au fost identificați 2.500 de minori fără carte de identitate, excluși din sistemul de educație.

„Am identificat copii fără CNP în România de astăzi. Am identificat într-o campanie de o lună de zile aproximativ 2.500 de copii care erau excluși practic practic din sistemul educațional, nu aveau acces la educație, am găsit sute de copii care se aflau într-o stare avansată de boală și care nu aveau acces la asistență medicală”, a explicat Turcan, în cadrul evenimentului de inaugurare a Programului Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei COVID-19 – „Din grijă pentru copii”.

Referindu-se la programul în sine, ministrul Muncii a spus că acesta „este un program dedicat special copiilor afectați de pandemie și în perioada pandemiei au fost tipuri de afectări și dacă e să facem o radiografie cei mai afectați sunt cei din familii vulnerabile. De asemenea, deopotrivă afectați sunt și cei cu părinți plecați la muncă în străinătate, sunt copiii care din diferite motive nu au suportul necesar al familiilor”.

Turcan a menționat că în acest domeniu există trei direcții mari de acțiune. Prima direcție se referă la serviciile integrate, a doua la persoanele cu care se face asistența socială, a treia, la finanțare.