Rafila: „Școlile nu trebuie închise în condiții de gripă”Ca sursă autorizată profesional și administrativ, ministrul sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, formulează o serie de recomandări privind îngrijirea și protejarea copiilor în plin sezon al gripei. În primul rând, se pronunță împotriva închiderii unităților de învățământ: „Un copil răcit ar trebui să fie izolat la domiciliu, să primească tratament symptomatic. Eventual, îl vede medicul de familie. Nu trebuie dus în colectivitate, iar dacă ajung copii răciți care au viroze respiratorii la școală, atunci triajul epidemiologic la școală este esențial, pentru ca aceste infecții să nu se răspândească în colectivitate.

Nu trebuie să fie o măsură de rutină încetarea activității școlare. Are efecte nefavorabile și asupra educației, și asupra dezvoltării copilului, și asupra societății în general, așa că nu suntem promotorii unei astfel de politici sanitare, dimpotrivă, școlile trebuie să-și continuă activitatea, sigur, cu măsurile de profilaxie tradiționale, care încep cu spălatul pe mâini, cu igiena tusei, cu izolarea persoanelor care sunt infectate la domiciliu.”

Ministrul sănătății subliniază că încă se poate face vaccinarea antigripală, copiii și adolescenții fiind între beneficiarii de gratuitate la eliberarea vaccinului: „Numărul de cazuri de gripă încă nu este așa de mare și având în vedere că 10-14 zile este perioada necesară pentru obținerea imunității după vaccinare, se poate continua vaccinarea în această perioadă. Vaccinul este disponibil prin recomandare la medicul de familie, gratuit pentru copii și adolescenți, pentru femeile gravide, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și cei care au boli cronice.

Având în vedere ce se întâmplă în Europa, ce se întâmplă mai ales în vestul Europei, ne așteptăm ca și în România situația să evolueze ascendent, probabil încă vreo trei-patru săptămâni, după care, în mod firesc, așa cum se întâmplă în fiecare sezon, se intră pe un tren descendent.”

Distribuie acest articol!