Radiații politicianiste în jurul celui mai mare laser din lume

Radiații politicianiste în jurul celui mai mare laser din lume

Directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), acad. Nicolae-Victor Zamfir, a fost revocat din funcție. În sine, un act de acest fel ține de zona administrativă, cu arie de interes obiectiv limitată spațial și temporal. Petrecându-se în cazul de față într-o sferă cuprinzătoare de popularitate, preocupări și conexiuni, actul ca atare provoacă atitudini și generează reacții. Fizica și ingineria nucleară sunt domenii emblematice pentru știința, școala și economia României din vremuri cu mult anterioare și vast excedente subiectului la zi și a atins în prezent o recunoaștere superlativă la nivel mondial: sub egida IFIN-HH este pus în operă proiectul Extrem Light Infrastructure-Nuclear Physics – ELI-NP, cu notorietatea, dincolo de domeniul specializării, de cel mai puternic sistem laser realizat vreodată în lume. De fapt, este un ansamblu de două lasere şi un generator de fascicul gamma, o infrastructură definită prin „două componente: un sistem laser de foarte mare intensitate, cu două braţe laser de 10 PW capabile să atingă intensităţi de ordinul a 1023 W/cm2 şi câmpuri electrice de 1015 V/m; un fascicul γ foarte intens strălucitor, cu E γ până la 19,5 MeV, care este obţinut prin retroimprăştierea incoerentă Compton a fotonilor dintr-un fascicul laser pe un fascicul foarte strălucitor, intens, de electroni produs de un accelerator clasic”. Conducătorul proiectului este acad. Nicolae-Victor Zamfir, într-o firească interconectare de responsabilitate administrativă și autoritate științifică. În momentul de față, acad. Nicolae-Victor Zamfir este managerul infrastructurii ELI-NP și nu mai este directorul general al institutului IFIN-HH.

Revocarea ministerială dedusă

Revocarea acad. Nicolae-Victor Zamfir apare dedusă dintr-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, din moment ce comunicatul anunță numirea cuiva într-o funcție (se deduce că deja eliberată), care este aceea de director general al IFIN-HH. Asta și subliniază titlul comunicatului: „Nicolae Marius Mărginean este noul director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei”. Comunicarea este că „ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a semnat astăzi, 14 august, ordinul de numire în funcția de director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) a domnului Nicolae Marius Mărginean. Decizia are efect până la organizarea concursului, dar nu mai mult de 6 (șase) luni. În această perioadă, acesta va exercita și funcția de președinte al Consiliului de administrație. Anterior acestei numiri, domnul Nicolae Marius Mărginean a fost președinte al Consiliului Științific al IFIN-HH, consiliu al cărui obiectiv este îndeplinirea rolului de orientare strategică și coordonare a activității de cercetare-dezvoltare și inovare în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH). Pe această cale, Ministerul Educației și Cercetării mulțumește public domnului Acad. Nicolae Victor Zamfir pentru dăruirea și eforturile deosebite depuse în implementarea Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere”.

Acad. Nicolae-Victor Zamfir afirmă că nu a primit nicio explicaţie. Solicitat să se exprime public, apreciază doar că decizia ministerială rezultă dintr-o campanie a unor angajaţi din IFIN-HH.

Ce se știe (și latentă, și exprimată), este nemulțumirea declanșată de menținerea acad. Nicolae-Victor Zamfir în funcția de director-general al IFIN-HH peste vârsta de pensionare și la ani mulți de la preluarea funcției, chit că menținerea fusese aplicată prin ordin ministerial, inclusive cu reînnoire din anul în curs.

Reacție din partea Academiei Române

Academia Română, al cărei membru titular este acad. Nicolae-Victor Zamfir, reacționează printr-un protest adresat ministrului educaţiei şi cercetării, Monica Cristina Anisie:
„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu profundă dezamăgire de decizia Ministrului Educaţiei şi Cercetării, doamna Monica Cristina Anisie, de revocare nejustificată a colegului nostru, acad. Nicolae-Victor Zamfir, din funcţia de Director General al Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH). Cariera ştiinţifică, prestigiul şi rezultatele academicianului Zamfir în conducerea IFIN-HH şi a Proiectului ELI-NP sunt de notorietate la nivel naţional şi internaţional. În virtutea colaborării dintre Academia Română şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ne-am fi aşteptat la un dialog, înainte de luarea unei asemenea grave decizii.
Academia Română a dezavuat deja, prin punct de vedere făcut public în data de 21 mai 2020, acţiunile concertate de discreditare a României, a Centrului ELI-NP, şi a atras atenţia, la acel moment, asupra evidenţei existenţei unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării ştiinţifice româneşti şi ale României
(https://acad.ro/mediaAR/pctVedereAR/2020/d0521-Punct-de-vedereELI-NP.pdf). Membrii Academiei Române consideră că proiectul ELI-NP este reprezentativ pentru plasarea României pe harta ţărilor puternice în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice.
Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educaţiei şi Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotaţii mai largi, reprezentând o ameninţare reală de blocare a evoluţiei clar ascendente a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial. Proiectul ELI-NP înseamnă investiţii în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcţiune, înseamnă atragerea de specialişti de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecaţi tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare. Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaţional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare şi afectând imaginea României. În aceeaşi măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acţiona coerent şi predictibil şi de a arăta lumii că România are potenţialul şi capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puţin un domeniu de referinţă la nivel mondial: cercetarea ştiinţifică.
Biroul Prezidiului Academiei Române consideră că este de datoria celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării să dezaprobe public astfel de practici şi să atragă atenţia asupra pericolului ca o administraţie neconsolidată în plan strategic să contribuie la distrugerea domeniului deschis de ELI-NP. Academia Română trage un semnal de alarmă către Guvernul României, cerându-i să se implice în stoparea unor astfel de acţiuni contrare intereselor ţării noastre.

Biroul Prezidiului Academiei Române”.

Apreciere de la nivel Nobel

ELI-NP se regăsește ca prioritate națională asumată politic: „Planul național de investiții și relansare economică, Guvernul României, iulie 2020”, include în capitolul „3.4 Infrastructura pentru educație. Programe/Proiecte de infrastructură educațională și de cercetare” „continuarea proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI NP (Laserul de la Măgurele), în condițiile în care este cea mai avansată unitate de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare”. (grafia aparține realizatorilor lucrării citate)

În mai 2020, prin hotârâre de guvern, ELI-NP este inclus în lista instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanţate din fondurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, „structuri de cercetare-dezvoltare, fără personalitate juridică, ce funcționează în cadrul unei unităţi de cercetare-dezvoltare cu personalitate juridică, acestea asigurând sprijinul științific și tehnologic pentru unul sau mai multe domenii din Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, dar și suport logistic pentru cooperări internaționale”.

În decembrie 2019, prim-ministrul Ludovic Orban, prezent în comunitatea științifică ELI-NP, subliniază: „Scopul principal al prezenței noastre aici este acela de a identifica cele mai bune căi prin care guvernul poate să susțină activitatea institutului și să contribuie la fructificarea prezenței laserului cu cea mai mare putere din lume în România și la folosirea tuturor rezultatelor cercetării care vor fi efectuate aici”.

În același context, Ministerul Educației și Cercetării, informând asupra dialogului purtat de ministrul Monica Cristina Anisie cu specialiștii de la ELI-NP, accentuează că „discuțiile cu conducerea institutului de cercetare care găzduiește și gestionează proiectul, reprezentată de Directorul General – Academician Nicolae Zamfir, s-au centrat pe necesitatea sprijinului din partea statului român pentru întreținerea și dezvoltarea activităților de cercetare în cadrul proiectului pan-european, în curs de a fi demarcate. Ministerul Educației și Cercetării și-a arătat întreaga disponibilitate de a susține proiectele cercetătorilor români și străini pentru o evoluție coerentă și predictibilă a proiectului, pentru atragerea sustenabilă a cercetătorilor din străinătate și, în ansamblu, pentru dezvoltarea acestei infrastructuri de mare anvergură pe care România o deține. În acest sens, sunt pregătite o serie de măsuri concrete care vor fi aprobate și implementate în perioada imediat următoare, agreate împreună cu conducerea Centrului ELI-NP”. (același respect față de grafia emițătorilor comunicării)

În februarie 2015, în urma cunoașterii la fața locului la infrastructurii ELI-NP, președintele Klaus Iohannis notează: „O echipă de fizicieni pasionați măsoară zi și noapte rezultatele unor experimente care pot avea impact major asupra dezvoltării științei contemporane. În ciuda dificultăților materiale și a multor piedici, școala românească de fizică se află printre primele din lume datorită perseverenței acestor oameni dedicați meseriei lor. O țară poate depăși situațiile de criză economică investind bani în cercetare și educație, domenii-cheie datorită cărora apar meserii și locuri de muncă noi. România pe care mi-o doresc este o astfel de țară”.

O apreciere de la altitudinea unui Nobel – Gérard Mourou, laureat pentru fizică, 2018: „Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu oamenii de știință români. Sunt oameni de știință foarte, foarte buni, oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”.

Foto: ELI-NP