Grădiniţa Nr. 268 din Bucureşti, sectorul 5, s-a umplut de oaspeţi, pe lângă ai casei, cu toţii angrenaţi într-un fel sau altul în educaţia şi creşterea copiilor. S-a desfăşurat conferinţa cu tema ,,Implicațiile agresivității adulților în dezvoltarea personalității copiilor“, un demers cu învăţăminte ca la carte, chiar din carte, ca şi din experienţă profesionistă, organizat de grădiniţa-gazdă în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative – Secţiunea România – FICE România. Evenimentul s-a înscris în campania mondială „19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor“, organizată de Women’s World Summit Foundation (WWSF), Geneva, anual, în perioada 1-19 noiembrie, în contextul Zilei internaţionale de prevenire a abuzului asupra copilului (19 noiembrie) şi al Zilei internaționale a drepturilor copilului (20 noiembrie). FICE România reprezintă, şi în acest an, ţara noastră în Campania Internaţională. Dintre numeroasele concretizări ale participării foarte multor unităţi de învăţământ la camapanie, reuniunea de la Grădiniţa Nr. 268 poate fi considerată un model prin nivelul participării şi prin rigoarea şi eficienţa abordării subiectelor. A contribuit la aceasta participarea reprezentativ-cuprinzătoare cu aport în educaţia de la cele mici vârste: părinţi, Ministerul Educaţiei Naţionale, Casa Corpului Didactic a Municipiului Bucureşti, învăţământ superior şi preuniversitar, administraţie publică locală, Biserică, ordine publică, societate civilă, mass-media. 
În calitate de amfitrion al întâlnirii, prof. dr. Georgeta Matei, director al Grădiniţei Nr. 268, a prezentat expunerea „Prevenirea agresivităţii la copii“ pornind de la obiectivele acţiunii: „Sensibilizarea şi conştientizarea părinţilor și cadrelor didactice în ceea ce priveşte problema delicată a prevenirii violenţei asupra copiilor preşcolari; implicarea cadrelor didactice și părinților în activităţi interactive; perceperea educaţiei permanente ca factor ce contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii“. În context, prof. dr. Georgeta Matei a accentuat că „violenţa se alimentează din agresivitate“, iar copiii „fac în colectivitate ceea ce văd acasă, la părinţi“. Aprecierea sa, fundamentată pe propria experiență şi pe studii specializate, a fost că „educaţia este cheia prin care putem controla agresivitatea – educaţie emoţională, impunerea de reguli, gândirea raţională“.
Psihologul Gabriela Dumitru, profesor pentru învăţământul preşcolar la Grădiniţa Nr. 268, a abordat „Impactul violenţei asupra dezvoltării creierului copilului“. O observaţie a sa a fost că, în condiţiile unui mediu încărcat de agresivitate, „e greu să-i învăţăm pe copii altceva, pentru că nu văd altceva în jur“.
Prof. Mihaela Mareş, educatoare la Grădiniţa Nr. 268, s-a referit la „Cauzele agresivităţii şi soluţii de gestionare a acestora“. Printr-un veritabil semnal de alarmă, a subliniat că frecvent că „părinţii nu cunosc nevoile reale ale copiilor“.
Psihologul Andra Costin, de la Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, şi-a construit intervenţia în dezbatere în jurul constatării, argumentate, „Greu cu emoţiile, imposibil fără ele“.
De la nivelul autorităţii academice, prof. univ. dr. Ioan Neacşu, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti, a făcut un excurs în formele manifestării violenţei şi ale conexiunilor ei în plan social. Cu precădere, a scos în relief insinuări în viaţa de fiecare zi ale unor forme de agresare cum sunt stresul informaţional, abundenţa produselor alimentare susţinută pe cale industrială, campaniile contra vaccinurilor, constrângerile din spaţiul public provocate de aglomeraţia de maşini. Pe acest fond, a spus profesorul Ioan Neacşu, „lumea şcolii are multe zone în care agresivitatea e prezentă“.
Din perspectivă spirituală, părintele Ionel Rădiţa, Parohia Sfânta Ecaterina, a reamintit că „familia este cununa creaţiei“, iar „Biserica promovează iubirea“.
Agentul de proximitate Marius Fătu, Secţia 18 Poliţie, s-a adresat părinţilor şi cadrelor didactice cu îndemnul de a le cultiva copiilor încrederea faţă de instituţiile de ordine publică şi de reprezentanţii acestora.
Mariana Arnăutu, expert al organizaţiei World Vision România, a pledat pentru respect ca bază a educaţiei împotriva agresivităţii, a violenţei.
Primarul sectorului 5, Daniel Florea, a prezentat forme concrete de intervenţie pentru contracararea agresivităţii asupra copiilor, prin implementarea unor măsuri precum extinderea supravegherii video a unităţilor de învăţământ şi dotarea şcolarilor cu ceasuri cu buton de panică oricând în legătură cu patru numere de telefon pentru intervenţie, inclusiv de la Poliţia Locală. Cu scop larg educativ, primarul sectorului 5 a reamintit susţinerea de către administraţia publică locală a elevilor şi a cadrelor didactice cu vaucere pentru cumpărare de manuale şi alte cărţi.
Cu o privire de ansamblu, preşedintele FICE România, prof. Toma Mareş, a apreciat interesul crescut al elevilor din clase mari şi al părinţilor pentru măsuri şi învăţăminte preventive în faţa agresiunilor, a violenţei şi a reiterat necesitatea continuităţii în acţiuni de conlucrare în acest scop.
F. IONESCU

Distribuie acest articol!