Puterea cărțilorSe spune că între paginile unei cărți este o lume întreagă care așteaptă să fie descoperită. Ci­tind o carte, te adâncești în viața personajelor și ți se dezvăluie o lume diferită de a ta. Înveți cuvinte noi, dobândești noi abilități și trăiești o diversitate de emoții. Studiile științifice arată că lectura are beneficii asupra dezvoltării sociale, cognitive și emoționale, asupra stării de bine și sănătății mentale. Contactul cu lumea cărților pregătește angajarea noastră în lumea reală, complexitatea interacțiunilor noastre cu ceilalți, atitudinile cu care ne raportăm la noi înșine, la viață și la viitor.

Cel mai clar evidențiate beneficii ale lecturii pentru dezvoltarea personalității sunt legate de aspectele cognitive și de cele emoționale. Lectura este o bază bună pentru dezvoltarea empatiei ca abilitate de înțelegere a semnalelor emoționale pe care ceilalți ni le dau, de cunoaștere și control asupra propriei vieți afective.

Răspunsul emoțional al oamenilor este condiționat evoluționist. Când ve­­dem o imagine sau citim un text care ex­­primă emoții pozitive sau negative, se realizează o procesare automată a informației care ne face să percepem personajele ca fiind reale. Putem să citim bucuria sau teama unui personaj chiar când nu experimentăm în același timp aceeași emoție ca acesta. Personajele exprimă și analizează aceste emoții, evocând angaja­mentul emoțional prin imagini și cuvinte.

Prin lectură, oamenii experimentează un repertoriu vast de emoții, cărțile fiind locuri sigure în care aventura cu­­noașterii poate începe. Când copiii citesc, ei își imaginează lumea relațiilor sociale și lectura devine astfel o simulare a realității în care ei își pot exersa în siguranță propriile emoții și pot învăța să recunoască emoțiile altei persoane. Cele două lumi, reală și ficțională, se potențează reciproc, exersarea empatiei în viața reală va conduce la atracția față de cărți și față de viața personajelor, stimu­lând dorința și plăcerea cititului.

Nu contează doar cartea, conținutul ei, prin mesajul pe care îl transmite, ci important este și contextul în care are loc activitatea. Atunci când copilul stă în brațele părinților care îi citesc o carte, el va asocia această stare cu atașamentul sigur, cu căldura, confortul și dragostea. Timpul petrecut în lectură cu părinții creează o conexiune psihologică de durată și influențează semnificativ viața noastră ca adulți, reziliența, modul în care ne vom raporta la evenimentele de viață și la propriile relații, capacitatea noastră de a ne simți împliniți.

Nu numai viața emoțională cunoaște impactul lecturii, ci și dezvoltarea cognitivă și cea atitudinală. Prin lectură, oamenii pot înțelege că perspectiva celuilalt este diferită de a lor, că modul în care ei rezolvă o situație problematică nu este singurul mod în care aceasta poate fi rezolvată. Astfel se naște acceptarea altei perspective, toleranța, faptul că suntem diferiți, că ne uităm diferit la aceeași realitate.

de Irina Macsinga – profesor universitar

Articolul intergral poate fi citit în numărul 12, serie nouă, al revistei Tribuna învățământului.

Distribuie acest articol!