11Stimate domnule director, Colegiul Tehnic Media a pregătit de-a lungul timpului specialiști în domeniul poligrafiei și cinematografiei, fiind unicul liceu cu acest profil din țară și foarte căutat înainte de 1989. Ce a însemnat această singularitate pe harta învățământului liceal românesc pentru Colegiul Media? A reprezentat un atu?
Liceul Industrial de Poligrafie și Cinematografie cu durata de cinci ani s-a înființat în anul 1966. Din 1974 se numește Grupul Școlar de Poligrafie și Cinematografie, apoi Liceul Industrial Nr. 16, iar din anul școlar 2000-2001 s-a numit Colegiul Tehnic Media. Faptul că înainte de 1989 era singurul liceu cu profil de poligrafie și cinematografie din țară a făcut ca el să fie foarte căutat de elevi din toată țara. Încă din primul an a fost o concurență foarte mare. Pe cele 36 de locuri la poligrafie au fost 218 candidați, iar pe cele 36 de locuri la cinematografie au fost 409 candidați. Faptul că pregătea absolvenți pentru întreprinderile poligrafice din țară, pentru Combinatul Poligrafic București, pentru studiourile de film de la Buftea făcea ca acest liceu tehnic să fie foarte căutat de elevii din toată țara.
După 1990, odată cu desprinderea de Combinatul Poligrafic „Casa Scânteii”, colegiul nostru și-a urmat propriul drum, reușind să se mențină ca unitate de învățământ tehnic cu profiluri unice în țară. Chiar dacă nu mai erau selectați elevi din fiecare județ ca înainte de 1989, colegiul nostru a fost în continuare destul de căutat de elevii bucureșteni și de elevii din județele limitrofe. Deși s-au mai înființat în ultimii ani în licee tehnice din București și din țară clase de liceu pe domeniul producție media și poligrafie, Colegiul Tehnic Media rămâne unitatea de învățământ etalon în domeniul poligrafiei și cinematografiei.
Ce oferă astăzi Colegiul Media absolvenților de gimnaziu? Care este oferta educațională?
Colegiul Tehnic Media vine în fața absolvenților de gimnaziu cu o ofertă educațională variată, care cuprinde nouă clase distribuite pe toate cele trei filiere: tehnologică, teoretică, vocațională.
Filiera tehnologica cuprinde șase clase de profil tehnic.
Pe domeniul Tehnici poligrafice, calificarea tehnician poligraf, planul de școlarizare pentru clasa a IX-a cuprinde trei clase a câte 28 de locuri.
Domeniul tehnici poligrafice are ca obiect de activitate producția de ziare, reviste, cărți, ambalaje și producția publicitară.
Tehnicianul poligraf planifică și organizează activități specifice locului de muncă, realizează proiectarea produselor poligrafice, coordonează și execută lucrări pe grupuri de imprimare (offset, flexografie, serigrafie etc.), linii automate de legătorie, obține forme de imprimare prin procedee digitale.
Pe domeniul Producție media avem două clase a câte 28 de locuri, calificarea producție film și televiziune și o clasă cu 28 de locuri, califi­carea procesare text și imagine.
Domeniul pro­duc­ție media este destinat producerii de obiecte multimedia și necesită cunoștințe detaliate în domeniul calcula­toa­re­lor, al artelor grafice, al prelucrării sunetului și înregistrărilor video.
Tehnicianul pro­ducție film și televi­ziune stabilește echipa­mentele și accesoriile folosite la înregistrare, pregătește și verifică înre­­gistrarea și monito­rizează calitatea semna­lului audio-video.
Tehnicianul ope­rator procesare text/ ima­gine utilizează teh­no­logii IT cu apli­cație în poligrafie, reali­zează culegerea și procesarea digitală a textelor și imaginilor, utilizează standarde și reguli de tehnoredactare, proiectare și machetare computerizată a lucrărilor cu destinație editorial-tipografică.
Filiera vocațională cuprinde două clase cu profil sportiv, calificarea instructor sportiv (o clasă de handbal fete, cu 28 de locuri, și o clasă de handbal băieți, cu 28 de locuri).
În cadrul acestui profil se pune accentul pe dobândirea cunoștințelor și formarea competențelor din cadrul disciplinelor ariei curriculare „Educație fizică și sport”. Elevii acestor clase participă la competițiile organizate de Federația Română de Handbal la nivel de junioare 1 și junioare 2.
Filiera teoretică cuprinde o clasă cu profil real, calificarea științele naturii, cu 28 de locuri. Elevii acestei clase aprofundează studiul disciplinelor din aria curriculară „Matematică și științele naturii” (matematică, fizică, chimie, biologie).
Mobilitatea, dinamismul ofertei educaționale sunt esențiale astăzi pentru un învățământ performant. Cât de dinamică este oferta de la Colegiul Media? Despre disciplinele opționale, curriculare la decizia școlii ce ne puteți spune?
Oferta educațională pentru liceu în cadrul Colegiului Tehnic Media este adresată atât tinerilor cu abilități și deprinderi tehnice, practice, care pot învăța ușor o meserie de viitor, tinerilor care au abilități motrice, sportive, care pot practica handbalul de performanță, dar și celor care au înclinații spre discipline exacte (matematică, fizică, chimie etc.), care pot să urmeze mai departe studii universitare în domeniul medicinei, agronomiei, biotehno­logiei, fizicii, chimiei.
Disciplinele opționale sunt alese de către părinți și elevi dintr-o ofertă largă, propusă de către profesorii colegiului. Avem CDS-uri ca discipline opționale, propuse și acceptate de către elevi și părinți, de istorie locală, geografia turismului, educație pentru sănătate, managementul carierei, chimia vitaminelor.
Ce loc ocupă performanța, calitatea în preocupările conducerii Colegiului Media?
Colegiul Tehnic Media dispune de condiții excelente pentru desfășurarea unui proces didactic de calitate. Colectivul de cadre didactice este alcătuit din 76 de cadre didactice, dintre care 51 sunt titulare în unitate. Este evident că urmărim să obținem calitate și performanță. Permanent suntem preocupați de competiția cu noi înșine și cu alte unități de învățământ. În special elevii din clasele de handbal sunt cei care obțin performanțe în competițiile la care participă. Cea mai recentă performanță este obținerea locului cinci pentru România la Campionatul Mondial Școlar de Handbal Fete, care s-a desfășurat în luna martie 2016, la Rouen, Franța, de către echipa colegiului nostru, care a obținut dreptul de a reprezenta România în urma celor două meciuri de baraj desfășurate la Râmnicu Vâlcea cu echipa Colegiului Energetic Râmnicu Vâlcea. Alte performanțe notabile sunt obținerea medaliilor de argint și bronz la Olimpiada Națională a Sportului Școlar, participări la turnee semifinale și finale organizate de Federația Română de Handbal. Numeroase absolvente sunt acum componente ale echipelor feminine de Liga 1 (Obedeanu Mihaela, Bazaliu Bianca, Stoican Lorena).
Un învățământ de calitate nu se poate susține fără o bază materială pe măsură. Care sunt dotările Colegiului Media?
Avem un spațiu uriaș, de 26.000 mp, din care 20.000 mp reprezintă spațiu verde. Avem șapte corpuri de clădire: clădirea școlii, cu 42 de săli de curs, din care un laborator de biologie, un laborator de fizică, un laborator de chimie, un cabinet de istorie, un cabinet de geografie, un cabinet de limba și literatura română, un cabinet de limbi moderne; clădirea Atelier, în care sunt 25 de săli de curs, între care două laboratoare de informatică, un laborator procesare text, două platouri de filmare, un studio foto, un platou de regie montaj, un laborator de tipar digital, un laborator de serigrafie și tampografie, un laborator de pregătire a formei, un laborator de tipar offset, un laborator de legătorie; clădirea Sala de Sport, în care există sala de antrenament, sala de forță, vestiare; clădirea Cantină, în care există bucătărie proprie și sala de mese, cu o capacitate de servire a mesei de 110 locuri/serie. Avem trei cămine școlare, din care unul este închiriat temporar Universității București.
Mai dispunem de două terenuri de sport, două mese de ping-pong. În acest moment suntem în curs de a obține autorizațiile nece­sare pentru construirea unei săli de sport de dimensiuni regula­mentare și de reabilitare a unuia dintre terenurile de sport.
În toate cabinetele și laboratoarele dispunem de calculator conectat la internet prin cablu și wirelless, multifuncțională, tablă smart, sistem audio. Fiecare comisie metodică și catedră dispune de laptop și videoproiector.
Biblioteca este dotată cu 2.700 de volume, două calculatoare conectate la internet și sala de lectură.
Avem o sală de festivități cu o capacitate de 80 de locuri.
Un liceu cu specificul Colegiului Tehnic Media are, desigur, o deschidere internațională. Vorbiți-ne despre proiectele și parteneriatele aflate în derulare.
Colegiul Tehnic Media desfășoară în acest an școlar un proiect internațional „Competențe de top în Media”, inițiat de Fundația Marconi în cadrul Programului ERASMUS+, și a câștigat dreptul de a implementa Proiectul „JOBS – Orientare profesională, instruire în întreprinderi și școli”, cofinanțat printr-un grant din partea Elveției. Elevii și profesorii sunt implicați în numeroase proiecte și parteneriate la nivel național. Astfel, participăm la proiectul inițiat de Asociația Pro Democrația, Direcția Generală Anticorupție, Primăria Municipiului București, intitulat „Lideri pentru integritate”, proiectul „Viața fără violență, privind prevenirea și combaterea violenței în școli”, inițiat de Asociația „Viața fără violență”, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Tribunalul București, Primăria Generală a Municipiului București, Baroul București, proiectul „5 Licee-5 Muzee”, derulat de ECDL România, Primăria Munici­piului București, Inspectoratul Școlar al Munici­piului București, proiectul CIVITAS, inițiat de PROEDUS, ISMB, proiectul „Arta în Diversitate”, implementat de Asociația „O șansă pentru viitor”.
Avem parteneriate de colaborare cu Asociația MAME pentru desfășurarea unei campanii Anti-bullyng, care are ca scop prevenirea fenomenului de tip bullying, cu Casa Corpului Didactic București pentru desfășurarea cursurilor de formare pentru cadrele didactice, cu CSM Bucu­rești pentru colaborarea pe plan sportiv între echipele de handbal fete, cu Centrul PROEDUS din cadrul Primăriei București pentru colabo­rarea pe plan educațional, cu Federația Sportului Școlar și Universitar pentru organi­zarea partici­pării echipei de handbal a colegiului la Campio­natul Mondial Școlar de la Rouen, Franța, în perioada 11-19 martie, cu Școala Postliceală Sanitară Carol Davila pentru desfășu­rarea unor activități care să formeze deprinderi de viață sănătoasă, de prevenire a îmbolnăvirilor și de acordare a primului ajutor în caz de accidente, cu Asociația „O șansă pentru viitor” pentru desfășurarea de activități de promovare a diver­sității în cultură și organizarea de eveni­mente pe teme culturale cu participare internă și internațională, cu Instituția Prefectului Munici­piului București pentru desfășurarea activităților specifice în cadrul proiectului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, cu Asociația P.A.V.E.L. pentru derularea Campaniei Naționale de Informare privind Semnele și Simptomele Cancerului la Copii și Tineri.
Către ce se îndreaptă absolvenții Colegiului Media după finalizarea studiilor?
Absolvenții învățământului vocațional se îndreaptă către Academia Națională de Educație Fizică și Sport și devin antrenori și profesori. O parte dintre absolvenți continuă să joace handbal de performanță la echipe din primele două ligi.
Absolvenții învățământului tehnic se inte­grează ușor pe piața muncii, fiind solicitați să lucreze la tipografii și televiziuni. O parte dintre ei se îndreaptă spre facultăți tehnice, în special Universitatea Politehnica București și Univer­sitatea Tehnică de Construcții București, dar și spre facultăți din Universitatea București și Academia de Studii Economice.
Despre activitățile extracurriculare ce ne puteți spune?
În Colegiul Tehnic Media se desfășoară numeroase și variate activități extracurriculare. Există mulți profesori care se implică în orga­nizarea de excursii, tabere, vizite la muzee, com­petiții sportive. Avem un Club European care desfășoară numeroase și interesante activități la nivel municipal. Există în cadrul liceului echipe reprezentative de handbal, fotbal, baschet, volei. Elevii cu aptitudini artistice activează în corul liceului, în trupa de teatru, în ansamblul fol­cloric, în ansamblul de dansuri populare, ca soliști vocali și instrumentiști, dansatori sportivi. Periodic, sunt organizate spectacole ale elevilor noștri. Recent, în cadrul concursului LICELIADA, la care au participat echipe de soliști, dansatori din 24 de licee bucureștene, Colegiul Tehnic Media s-a situat pe locul IV, fiind singurul colegiu tehnic calificat în finală de 10 echipe. În cadrul colegiului nostru își desfășoară activitatea cercul „Artă și tehno­logie”, în care elevii învață să filmeze, să foto­grafieze, să monteze imagini video și este în curs de constituire Clubul „Noi suntem MEDIA”, care va desfășura activități de promo­vare a imaginii colegiului, de susținere a echi­pelor reprezen­tative ale colegiului.
Domnule director, la finalul interviului vreau să ne enumerați argumentele cele mai puternice pe care le oferiți absolvenților de gimnaziu pentru a veni la Colegiul Tehnic Media.
În Colegiul Tehnic Media sunt create condiții deosebite pentru ca elevii noștri să învețe carte, să-și însușească meserii frumoase, în care arta se îmbină cu tehnologia, sunt descoperite și dezvol­tate talentele și abilitățile sportive și artistice ale elevilor noștri.
Site-ul modern de care dispune colegiul reflectă din plin munca profesorilor și elevilor noștri și îndeamnă absolvenții de gimnaziu să acceseze adresa www.colegiultehnicmedia.ro, pentru a se convinge că putem fi prima opțiune pentru mulți dintre ei.
Sper ca un argument pentru a-i convinge pe absolvenții claselor a VIII-a să fie și valorile pe care Colegiul Tehnic Media le promovează. Acestea sunt: Muncă, Educație, Demnitate, Integritate, Atitudine.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 

Distribuie acest articol!