Protocol de cooperare pentru promovarea culturii și identității naționale

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, prin Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Televiziunea Publică, prin directorul general al acesteia, Claudiu Săftoiu, au semnat săptămâna trecută, la Palatul Patriarhiei, Protocolul de cooperare între cele două instituții pentru promovarea culturii și identității naționale.
Cele două instituții, specifică Biroul de Presă al Patriarhiei Române, își propun promovarea constantă a valorilor românești autentice, spirituale și culturale, mai ales în mediul rural și în diaspora română, care în ultimii ani a cunoscut o creștere considerabilă.
Conform protocolului, Patriarhia Română și Televiziunea Română vor colabora pentru realizarea și promovarea unor proiecte și programe cu caracter religios-spiritual, social și cultural-educațional, inclusiv pentru susținerea unor campanii umanitare în vederea încurajării solidarității și ajutorării oamenilor săraci.
Astfel, Patriarhia Română, prin postul de televiziune Trinitas TV, și Televiziunea Română vor realiza schimb de imagini din arhivele proprii, cu filmări ale bisericilor și mănăstirilor monumente istorice sau ale locurilor de pelerinaj din țară și din străinătate, interviuri cu ierarhi, mari duhovnici și preoți, evenimente din viața comunităților românești din țară și străinătate etc.
La rândul ei, Televiziunea Română va transmite concerte de muzică religioasă, de muzică clasică sau de colinde, organizate de Patriarhia Română, precum și slujbe religioase de la Catedrala Patriarhală sau de la alte biserici ortodoxe din țară. Postul de televiziune Trinitas va putea prelua transmisiuni sau emisiuni ale postului național de televiziune care promo­vează cultura și identitatea națională.
În acest sens, se încheie comunicatul Patriarhiei, directorul general al postului public de televiziune, Claudiu Săftoiu, consideră „colaborarea cu Patriarhia Română drept foarte importantă pentru Televiziunea Română. Rolul televiziunii publice este acela de a oferi programe care să pună în evidență valorile spirituale și culturale ale poporului român, care să reliefeze necesitatea conservării și modernizării modului de prezentare a patrimoniului spiritual, cultural și natural românesc”. (M.G.)