Ministrul Remus Pricopie a semnat Protocolul de cooperare cu reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite și cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în prezența Primului ministru Victor Ponta.
Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a semnat miercuri, 23 octombrie, la Washington, Protocolul de cooperare cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, reprezentat de directorul Sara Bloomfield, și cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, reprezentat de directorul general, Alexandru Florian. Evenimentul a avut loc în prezența primului ministru al României, Victor Ponta.
Obiectivul protocolului îl reprezintă stabilirea și implementarea activităților educaționale dedicate istoriei și înțelegerii Holocaustului, la care vor contribui, deopotrivă, cele trei părți semnatare.
MEN va încuraja integrarea studiului Holocaustului, în special a Holocaustului din România, în curriculumul liceal și gimnazial și va asigura diseminarea în sistemul de învățământ a broșurii care conține rezumatul raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România. Broșura va fi realizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Sub coordonarea celor două instituții (Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite și Institutul „Elie Wiesel”), MEN va organiza excursii de studiu la Memorialele Holocaustului din România și din străinătate pentru elevii de liceu și profesorii lor. De asemenea, ministerul va finanța și va asigura distribuirea premiilor câștigătorilor competiției naționale privind Holocaustul din România, organizate pentru elevii de liceu și gimnaziu. În această ultimă activitate, MEN va fi ajutat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, alături de care va contribui și la organizarea unei expoziții de afișe legate de Holocaustul din România pentru uzul școlilor din România. Reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului vor împărtăși expertiza lor reprezentanților MEN și ai Institutului „Elie Wiesel”, iar finanțarea expoziției va fi suportată de către institut.
Formarea specialiștilor în educație și a profesorilor de liceu care vor preda lecții despre Holocaust va fi asigurată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, cu sprijinul Muzeului din Washington. Pentru această activitate vor fi utilizate și materiale de arhivă, fotografii, istorie orală.
MEN, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Muzeul Memorial al Holocaustului și alți parteneri naționali și internaționali vor asigura personalul și materialele didactice necesare școlilor de iarnă și de vară organizate pentru specialiștii în educație și pentru profesorii de liceu interesați de predarea acestei discipline.
Protocolul are o valabilitate de patru ani și intră în vigoare la data semnării. (Biroul de Presă al MEN)