Personalul nedidactic, precum și reprezentanți ai personalui didactic de predare și didactic auxiliar membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au desfășurat acțiuni de protest în stradă față de situația actuală în domeniu, adresându-se în acest sens autorităților cu mai multe revendicări, generate de nemulțumiri privind: „Neaplicarea, în integralitate, a prevederilor Legii nr.153/2017, în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1700-2200 lei; neacordarea sporului pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare; neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru; inexistența normativelor de personal; nedecontarea navetei; neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare; neacordarea a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior”.
O astfel de acțiune s-a desfășurat la Bistrița, organizată de Uniunea Județeană a Sindicatelor Libere din Învățământ (UJSLI) Bistrița-Năsăud. Preeșdintele UJSLI Bistrița-Năsăud, Emil Mocian, citat de Agerpres, a subliniat în context: „Ne pare foarte rău, fiind creștini și fiind perioada de post, că ajungem la manifestări de genul acesta, dar situația concretă, socială ne determină să ne cerem drepturile și în special pentru faptul că a fost votat și bugetul, de 2,1% din PIB la învățământ, un buget care nu ar soluționa problemele învățământului, mai ales că dorim să fie un învățământ ca în Vest. Prioritatea, problema principală este că personalul nedidactic este categoria cea mai vitregită din învățământ, aflându-se la o salarizare între 1.700 și 2.200 lei net. Vă dați seama că, atunci când se pensionează, vor avea o pensie de așa natură încât vor fi probleme sociale. Noi am cerut decontarea navetei, pentru că nu se decontează naveta, am cerut acordarea de sporuri, sporul de condiții de lucru, am cerut să se plătească munca suplimentară.”
Acțiuni similar au avut loc și în județe Iași, Arad, Galați, Vaslui, Călărași, Timiș, Maramureș, Argeș, Vrancea, Sălaj, Bacău, Mehedinți, Suceava, Botoșani, Ialomița, Dâmbovița, Bihor.
Președintele FSLI, Simion Hancescu, a accentuat: „Sărbătorile de iarnă din acest an vin într-un context cât se poate de tulbure și plin de nemulțumiri pentru noi toți, cei din educație. Tratarea cu superficialitate a problemelor din educație și de către actuala guvernare va conduce la un val de proteste organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ la începutul noului an. Le mulțumesc, încă o dată, colegilor pentru eforturile pe care le fac zi de zi, dar cu atât mai mult în aceste momente. Pentru Guvern și partidele care îl susțin, semnalul este unul cât se poate de clar: nu vom renunța la aceste proteste, dacă nu se vor rezolva problemele pe care le-am prezentat atât în stradă, cât și în cadrul discuțiilor avute cu premierul României, care este și Președintele PNL, domnul Nicolae Ciucă și cu Președintele Camerei Deputaților și al PSD, domnul Marcel Ciolacu. Prin urmare, există riscul major și nedorit ca anul 2023 să fie un an al mișcărilor sindicale în educație, cu acțiuni multiple, iar acest lucru ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei care acum sunt la putere! O EDUCAȚIE PERFORMANTĂ SE FACE CU OAMENI MOTIVAȚI ȘI CU O INFRASTRUCTURĂ ȘCOLARĂ ADUSĂ LA STANDARDE NORMALE!”
Foto: Ziarul de Iași