Propunerile ministrului Educației și Cercetării pentru combaterea consumului de droguri în școliMinistrul Educației și Cercetării, Daniel David, a reamintit la începutul acestei săptămâni că a propus în raportul său privind starea învățământului românesc soluții, „unele dintre acestea deloc costisitoare”, pentru combaterea consumului de droguri în școli. Totuși el atrage atenția că „școala nu poate înlocui părinții”, implicarea acestora din urmă în prevenirea și combaterea consumului de substanțe psihoactive fiind extrem de importantă.

Concret, Daniel David a declarat că, în raportul său privind starea învățământului românesc, document făcut public recent, se referă la mai multe niveluri de acțiune: un prim nivel care ține de implicarea Ministerului de Interne și autorităților locale ș un al doilea care țintește pregătirea elevilor, profesorilor și personalului auxiliar pentru a identifica și pentru a semnala cazurile de consum de stupefiante.

„Trebuie schimbată cultura organizațională, să nu rămâi în logica că dacă tu vorbești despre acest lucru, ești cumva, în ghilimele, pârâciosul grupului. Nu!. Este un element de educație, un element de apreciere faptul că ai semnala astfel de lucruri problematice în cadrul școlii. Odată ce sunt semnalate astfel de lucruri, acțiunile trebuie să fie, la nivelul școlii, prin consilieri bine pregătiți, inclusiv în terapii care se adresează consumului de droguri”, a mai spus ministrul David.

Un al treilea nivel, potrivit oficialului de Educație și Cercetare, îl reprezintă abordarea problemei consumului de droguri de către tineri și țintește deschiderea mai multor centre de tratament pentru dependenți.

„Autoritățile locale, Poliția Locală ar putea să aibă patrulele mai des în jurul școlilor. Faptul că antrenezi profesorii, elevii, să semnaleze astfel de lucruri, iarăși nu costă foarte mult. Sigur că ne-ar trebui mai mulți consilieri în școală care să oferă intervenții, dar și măcar pe cei pe care avem să-i antrenăm în intervenții validate științific, unde costurile sunt mai mari și unde va trebui să facem investiții, este nivelul 3, în care avem nevoie de mai multe centre specific dedicate acestor probleme în care să primească tratament medical și psihologic”, a explicat Daniel David.

Distribuie acest articol!