PULCHRA – Știința în medii urbane: construirea de centre de învățare participativă prin cercetare și implicare comunitară, este unul dintre cele mai importante proiecte de tip cercetare-acțiune la nivel european focalizate pe dezvoltarea competențelor STEM ale elevilor din învățământul liceal. Ideea centrală a acestei inițiative este legată de facilitarea accesului elevilor la contexte reale de învățare în care aceștia au oportunitatea de a investiga probleme diverse de mediu și dezvoltare sustenabilă din orașele lor, cu accent pe tema Orașul ca ecosistem urban.
Proiectul are ca partener Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, prin Unitatea de Cercetare în Educație, este finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 (acord de finanțare nr. 824466) și se derulează în perioada 2019-2022. Inițiativa se sprijină pe un parteneriat format din universități și centre de cercetare publice și private din zece țări europene, sub coordonarea Universității din Atena, Departamentul de Fizică.
În prezent, PULCHRA a creat o rețea de 50 de licee (5 în fiecare țară parteneră) în care s-au constituit echipe de proiect formate din elevi, profesori și experți/cercetători cu experiență în ariile identificate ca fiind de interes. Există trei trăsături importante ale intervențiilor:
- Abordarea specifică unei școli deschise. Explorarea unor probleme din viața reală a comunității din care elevii fac parte, alături de reprezentanți ai unor organizații locale relevante;
- Abordarea metodologică ce promovează învățarea bazată pe investigație. Facilitarea accesului la resurse, instrumente și metodologii didactice dezvoltate în proiect, prin care elevii folosesc cunoașterea științifică ca mijloc pentru a formula și răspunde la întrebări propriile legate de binele comunității în care trăiesc;
- Accent pe comunicarea rezultatelor științifice. În absența valorificării rezultatelor de cercetare, orice demers investigativ rămâne un simplu demers teoretic, echipele de la nivelul școlilor urmărind ca elevii să se angajeze civic în domeniile abordate.
Ne confruntăm cu numeroase probleme sau oportunități specifice orașelor europene, în contextul urbanizării intensive din ultimele decenii. Acestea sunt de natură ecologică, socială și economică. Pornind de la acest context, partenerii din consorțiu au definit o serie de „provocări“ specifice pentru a fi explorate de școlile participante care pot contribui în mod direct la: construirea cunoașterii științifice; promovarea implicării experților și a comunității în inițiativele școlilor; încurajarea participării active a diferiților actori din comunitate la construirea unui mediu mai bun.
Provocările mediului urban au fost definite în relație cu Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă, un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, a proteja planeta și a îmbunătăți viețile oamenilor de pretutindeni.
Definite în mod sintetic, cele mai importante 6 provocări identificate de proiectul PULCHRA se referă la:
Fiecare partener de proiect a selectat una dintre aceste provocări asupra căreia se va concentra alături de școlile și organizațiile partenere. Echipa noastră a ales să abordeze provocarea mediului urban legată de regenerarea spațiului și de promovarea unui mediu curat/sănătos împreună cu cinci licee din România:
- Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, București;
- Colegiul Național Gheorghe Șincai, București;
- Colegiul Economic Virgil Madgearu, Galați;
- Colegiul Național Dinicu Golescu, Câmpulung;
- Liceul Teoretic Axente Sever, Mediaș.
Acestea vor explora subiecte precum managementul apei, spațiile verzi, eficiența energetică, poluarea aerului/apei, schimbările climatice, managementul drumurilor și al clădirilor, sănătatea publică. Proiectul facilitează astfel transferul de la o învățare centrată pe conținuturi, la o învățare centrată pe probleme reale din comunitate. Relevanța socială și conexiunea imediată cu mediul cunoscut de viață fac ca provocările orașului să fie deosebit de motivante pentru a învăța și a experimenta descoperirea științifică, pentru dezvoltarea competențelor-cheie.
Promovând școala deschisă prin realizarea de parteneriate în comunitățile locale, echipele de cercetare științifică din cele cinci licee sunt echipe mixte formate din elevi, profesori, alte părți interesate: părinți, publicații științifice, autorități locale, organizații ale societății civile, reprezentanți ai mediului de afaceri, universități, cercetători și alte persoane cu expertiză în ariile de mai sus.
de Dr. Miruna Miulescu – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație
Dr. Gabriela Noveanu – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație
Dr. Ciprian FARTUȘNIC – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație
Articolul integral poate fi citit în Revista Tribuna Învățământului nr. 16 – aprilie 2021