Schimbări majore sunt prevăzute în proiectul noii legi a educației pentru învățământul preuniversitar și în cee ace privește cadrele didactice. Astfel, din momentul în care cele două acte legislative vor intra în vigoare, profesorii se vor putea titulariza pe post și pe mai puțin de 18 ore, norma didactică de bază, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. De asemenea, în lege se propune și faptul că debutanții vor beneficia de salariul mediu pe economie.
Concret, ministrul Educației a spus că pentru profesori, la debutul în profesia didactică, va exista o perioadă de stagiatură un an de zile. „Va exista un examen de licențiere, a spus ministrul. vom schimba examenul de modul de organizare a titularizării, care va rămâne la nivel național, însă în această dimineață (marți, 12 iulie- n.r.) am dat un comunicat în care ați văzut probabil că la discipline la care se susțin probe de examen (bacalaureat și evaluarea națională) au fost scoase la concurs mai puțin de 10% din numărul total de posturi. Este bine-cunoscută situația în care sunt candidați care obțin ani la rând peste nota 9 la examenul de titularizare, dar nu beneficiază de posturi pe care să poată fi titularizați, ocuparea acestor posturi pe durată nedeterminată. Este un element de atractivitate pentru profesia didactică, insuficient exploatată.
Un post va fi titularizabil va putea să dea șansa de a atrage în sistemul de educație profesori buni de care școala are nevoie. (…) Acest post va putea fi ocupat pe durată nedeterminată dacă va conține un număr de ore de predare corespondent unei jumătăți de normă”, adică, începând cu anul viitor, vor fi scoase la concurs și acele posturi cu 9, 10, 11 sau 17 ore.
De asemenea, referitor la parcurgerea stagiaturii, potrivit noilor reglementări ce urmează să intre ăn vigoare, aceasta se va face sub îndrumarea unui mentor, care va avea norma de predare redusă de la 18 la 14 ore, tocmai pentru a se putea ocupa de colegii mai tineri.
În ceea ce privește debutul în stagiatura didactică, acesta va avea loc după parcurgerea formării inițiale, adică a masteratului didactic, dubla specializare și practica pedagogică, pe care Sorin Cîmpeanu îi numește cei trei piloni din România Educată.
Potrivit proiectului noii legi, accentul se va pune, în mod special, pe activitatea practică la clasă mult mai mult decât până acum, motiv pentru care cadrele didactice stagiare vor avea o reducere de normă, de la 18 ore la 12 ore. Profesorii stagiari vor fi obligați, însă, prin noua lege, să asiste la orele pe care le susțin mentorii lor, ăn opinia autorilor legii, în felul acesta asigurându-se că în acest tandem se va putea începe cu dreptul accesul în cariera didactică.
Potrivit noului act normative, orele de mentorat vor fi plătite în plus față de salariul mentorului și nu vor fi incluse în norma pe care acesta își va lua salariul de bază.
La fel de interesant pentru profesori este și faptul că, potrivit noi legi, va exista o platformă dedicată carierei didactice, în cadrul căreia vor fi prezentate portofoliile profesionale ale tuturor cadrelor didactice.
Va fi definit profilul profesional al fiecărui cadru didactic pe fiecare nivel învățământ – primar, gimnazial, liceal. Evaluările cadrelor didactice se vor baza pe raportarea la acest profil care va fi adaptat fiecărui nivel de învățământ.
Profesorul va fi în mod explicit, este reglementat în lege, un autor al procesului de învățare, un facilitator al învățării, un mentor al elevilor și un conector între toți beneficiarii procesului de educație”.
Propunerile celor două legi ale Educației au fost lansate astăzi, 13 iulie, în dezbatere publică, timp de 35 de zile. Apoi în funcție de propuneri, vor fi modificate sau corectate, trimise guvernului despre aprobare și, ulterior, înaintate Parlamentului. Noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu.