Educația oferită în școală trebuie să pregătească elevul pentru viață, dincolo de „zidurile“ școlii, dezvoltându‑i competențe‑cheie care îi pot asigura succesul în viitorul școlar și profesional. Cerințele beneficiarilor direcți și indirecți, de a avea cât mai multe activități educative extrașcolare, fac din școală un mediu în continuă schimbare prin care aceasta își poate construi o imagine.
Deschiderea spre nou se realizează cu cadrele didactice dedicate și capabile să‑și diversifice metodele de predare, să ia contact cu alte sisteme educaționale astfel încât schimbul de experiență să aducă beneficii majore în rezultatele elevilor.
De aceea, școala noastră implică elevi și profesori, încă din anul 2013, în activități educative prin proiecte europene.
Toate activitățile desfășurate în aceste proiecte, mobilitățile la care am participat au dus la promovarea școlii noastre, precum și a școlii românești în general, în țările europene care ne‑au fost partenere.
Oportunitățile pe care școala noastră le‑a avut și le are prin aplicarea în proiecte cu finanțare europeană, Comenius Multilateral și Erasmus+, proiecte de Parteneriate Strategice între școli au avut impact pozitiv atât în rândul elevilor, beneficiarii direcți, cât și în rândul cadrelor didactice implicate și al părinților elevilor care au participat direct la mobilitățile proiectelor desfășurate, al comunității în general.
Aceste proiecte au avut ca scop principal colaborarea prin inovare și schimb de bune practici între școli. Practicile inovative pe care le‑am experimentat în primele două proiecte au constat în pregătirea și susținerea de lecții LdL (metoda învățării prin predare) și lecții CLIL (teme abordate integrat, cu predare în limba engleză). Temele abordate în lecțiile LdL susținute de elevii grupului‑țintă atât în școală, cât și în mobilitățile proiectului au fost despre libertate, drepturile omului, valori ale vieții, eradicarea rasismului, stereotipuri, tradiția, cultura și istoria țărilor partenere, protejarea mediului‑dezvoltare durabilă. Toate aceste lecții pe care echipa din școala noastră le‑a desfășurat au fost adunate într‑o publicație „Ghid cu lecții LdL“ care poate fi folosită și de alte cadre didactice interesate. Lecțiile CLIL au fost printre principalele obiective ale celui de‑al doilea proiect, Erasmus+, „Youth, multilingualism and work perspectives in Europe“, derulat între anii 2015‑2017. În urma derulării acestui proiect, echipa de proiect a școlii noastre și‑a adus contribuția la realizarea celor șase volume cu proiecte de lecții CLIL cu teme diferite: Industrie, Noi tehnologii, Științe, Patrimoniu natural și cultural, Resurse naturale și Roboți.
Cel de‑al treilea proiect Erasmus+ pe care îl avem în derulare și anul acesta, „My Story‑Our Europe“, vine să completeze experiența echipei de proiect‑profesori, aceștia folosind alte mijloace de abordare a activităților de învățare cu elevii prin prisma poveștilor europene. În cadrul acestui proiect, elevii au un rol principal în cercetarea și selectarea unor povești naționale ale mai multor țări din Europa. Aceștia selectează materiale conform cerințelor stabilite la nivelul proiectului, ca rezultat final fiind realizarea unei cărți în format electronic ce va cuprinde toate aceste povești.
Implicarea școlii noastre în cele trei proiecte cu finanțare europeană de care au beneficiat și beneficiază în continuare un număr mare de elevi de peste 12 ani și echipa de cadre didactice a dus, pe de o parte, la dezvoltarea unor competențe‑cheie: lingvistice și digitale, în primul rând, deoarece atât elevii, cât și profesorii au fost nevoiți să comunice în limba proiectului, limba engleză, dar și alte competențe pentru învățarea pe tot parcursul vieții: competențe sociale și civice, conștiința și expresia culturală, simțul inițiativei și antreprenoriatului, competențe de bază privind științe și tehnologii.
Datorită acestor oportunități ale școlii noastre de participare cu echipe de elevi și profesori la mobilități prin schimburi de experiență și bune practici, școala noastră s‑a făcut remarcată atât la nivel zonal, cât și pe plan european prin contactele pe care le‑am stabilit cu partenerii europeni.
Profesor Gabriela TĂTUC,
Școala Gimnazială nr. 1, Perișoru, județul Călărași