Pentru o abordare de tip curricular, flexibilă şi deschisă a problemelor educative, parteneriatul educaţional reprezintă un concept fundamental. În acest sens, problematica integrării noilor tehnologii în educaţie a fost abordată de mult timp şi analizată din perspective diverse, fiind în special evidenţiate avantajele, resursele necesare şi implicaţiile estimate.
Acţiunea eTwinning oferă posibilitatea cadrelor didactice de a crea proiecte în parteneriat, constituindu-se într-un exemplu caracteristic pentru programele de e-learning şi reprezentând o modalitate pentru promovarea tehnologiei comunicării şi informaţiei (TIC).
De asemenea, aplicaţia propune dezvoltarea competenţelor de utilizare a acesteia, promovarea colaborării între unităţi şcolare din Europa şi dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. Raportat la obiectivele majore europene în domeniul valorificării oportunităţilor proiectelor educaţionale, programul eTwinning contribuie la formarea continuă a cadrelor didactice prin implicarea activă în activităţi de dezvoltare profesională, prin accesul la materiale didactice online şi exemple de bune practici, prin utilizarea pedagogică şi creativă a instrumentelor şi aplicaţiilor spaţiului virtual.
În acest sens, programul de formare continuă Proiectele eTwinning – de la concept la aplicaţie, cuprins în Oferta de formare continuă pentru anul şcolar 2015-2016 şi derulat la Casa Corpului Didactic Dâmboviţa, s-a adresat cadrelor didactice din învăţământul preşcolar şi primar din judeţul Dâmboviţa care nu au fost încă înscrise pe portalul european www.etwinning.net şi care nu au avut o experienţă anterioară în proiectarea şi derularea de proiecte educaţionale în parteneriat, în cadrul acţiunii eTwinning.
Înscris pe direcţia prioritară – participare şi implicare în proiecte educaţionale –, programul a vizat un set de competenţe specifice, formarea competenţelor de elaborare şi implementare a unor proiecte de colaborare relevante pentru copii; însuşirea unor cunoştinţe, abilităţi de utilizare a instrumentelor şi aplicaţiilor din cadrul spaţiului virtual (instrumentelor de pagină personală, instrumentelor de lucru – Twinspace); formarea competenţelor de integrare a proiectelor eTwinning în Curriculumul pentru educaţie timpurie şi Curriculumul pentru învăţământul primar; dezvoltarea capacităţii de iniţiere a unui proiect de colaborare în vederea facilitării colaborării şcolare şi a dezvoltării profesionale a cadrelor didactice.
Pornind de la această premisă, s-a urmărit facilitarea participării şi implicării în proiecte educaţionale, comunicarea şi colaborarea între unităţi de învăţământ din ţările membre ale Uniunii Europene, prin implicarea cadrelor didactice şi copiilor în noi activităţi de învăţare, prin crearea de diverse produse educaţionale care implică utilizarea tehnologiei comunicării şi informaţiei (TIC) şi în elaborarea cărora colaborează cu echipe din diferite ţări.
Cursul a urmărit să determine un salt calitativ al parteneriatelor eTwinning, depăşirea stadiului proiectelor de schimb de informaţii şi crearea de proiecte colaborative în care profesorii şi elevii din diferite ţări nu doar comunică, ci şi învaţă împreună.
Prin varietatea lor, modulele tematice au oferit, pe lângă utilitate, şi un grad sporit de atractivitate şi interactivitate. Astfel, într-o atmosferă de colaborare, de interes şi creativitate au fost abordate teme precum: e-Twinning – comunitatea şcolilor din Europa; Portalul e-Twinning – instrumente de lucru; Elaborarea unui proiect de colaborare eTwinning; Aplicaţii practice  – Utilizarea spaţiului de lucru al proiectului (twinspace), facilitând astfel accesul cadrelor didactice la un mediu virtual care presupune cooperare, colaborare şi schimb de bune practici. De menţionat că plusvaloarea programului a fost generată şi de prestaţia formatoarelor (Florina Popescu şi Elena Monica Ciobanu, prof. pentru învăţământ preşcolar, Grădiniţa cu P.P. Nr. 1 Târgovişte), a căror activitate plină de creativitate şi dinamism a promovat cooperarea, entuziasmul şi diversitatea, aşa cum reiese şi din Jurnalul de călătorie al programului, „Un curs dinamic, interactiv, capabil să creeze o nouă abordare a cotidianului didactic”.
Prof. metodist Aurora SOLOMON,
Casa Corpului Didactic Dâmboviţa

 
 

Distribuie acest articol!