Pentru cadrele didactice şi elevi, proiectele şi programele europene au devenit în ultimii ani o modalitate foarte interesantă şi utilă de a-şi dezvolta formarea continuă, într‑un cadru modern, inspirat din bunele practici ale altor ţări europene. Lansat în anul 1987, de către Uniunea Europeană, inclus apoi în programul Socrates, ERASMUS este un program european destinat schimburilor de elevi şi studenţi, care oferă numeroase oportunităţi de învăţare şi dezvoltare atât acesora, cât şi cadrelor didactice.
ERASMUS PLUS este noul program al Uniunii Europene, care se adresează următoarelor domenii: educaţie, formare, tineret şi sport, pentru perioada 2014-2020, având ca obiective dezvoltarea competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională, prin oferirea unor oportunităţi de educaţie, formare şi activităţi de tineret sau sport. Noul program reuneşte şapte programe europene de finanţare: Life Long Learning (Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, Tineret în Acţiune), Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink şi programul de cooperare cu ţările industrializate.
Am participat ca profesor coordonator, în 2015 şi 2016, la două proiecte de mobilitate pentru elevi, în Polonia, în cadrul Programului Erasmus Plus. Am ales cinci, respectiv şase elevi din clasele la care predau, elevi care stăpânesc bine limba engleză, încercând ca ei să fie caractere diferite, dar care să se integreze destul de rapid în grup. Elevii au fost foarte apreciaţi de către toţi participanţii la proiecte, ei fiind punctuali, buni vorbitori de limba engleză şi dornici să se implice în toate activităţile organizate.
Colegiul Tehnic Petru Maior, instituţia de învăţământ în care profesez de 24 de ani, a fost invitat, în calitate de partener, în cadrul acestor proiecte, de către organizaţia Centrum Educakji ProHarmonia, Kielce, un ONG care scrie şi derulează proiecte educaţionale în Polonia. Invitaţia a venit în urma unei vizite de studiu în Portugalia, la care am participat în 2013 împreună cu doamna Katarzyna Lipska, coordonatorul de proiecte al acestui ONG.
Primul proiect, cel din septembrie 2015, s-a intitulat „SEE ME!“, este un proiect care se adresează elevilor şi studenţilori din categoria de vârstă 15-25 de ani şi a avut drept tematică drepturile omului, descoperirea şi încercarea de a combate prejudecăţile specifice fiecărei ţări participante. La acest proiect au participat grupuri de câte cinci elevi şi studenţi, coordonaţi de câte un profesor din Polonia, România, Italia, Turcia, Macedonia şi Portugalia. Proiectul a avut ca loc de desfăşurare staţiunea montană Zakopane, din sudul Poloniei, o zonă extraordinar de frumoasă, cu oameni foarte primitori şi condiţii de cazare şi masă foarte bune.
Obiectivele proiectului au fost: să ajute elevii şi studenţii să beneficieze educaţional, lingvistic şi cultural de o experienţă de educaţie informală într-o altă ţară europeană; să promoveze respectarea drepturilor omului în cadrul Uniunii Europene; să-i facă pe elevii şi studenţii participanţi să fie conştienţi de existenţa prejudecăţiilor în ţările lor şi în alte ţări europene, iar prin discuţii, studii de caz şi teatru, să-şi exprime dorinţa de a depăşi aceste prejudecăţi şi de a promova relaţii mai bune între tineri din ţări diferite, dar cu aceleaşi preocupări; să promoveze cooperarea între instituţii şi îmbogăţirea mediului educaţional al instituţiilor gazdă.
Produsul final al proiectului a fost realizarea şi prezentarea unei piese de teatru-pantomimă pe tema prezentată mai sus, în Piaţa oraşului Zakopane.
În prima zi, pentru ca elevii şi studenţii să se cunoască, fiecare ţară a prezentat un material în PowerPoint despre ţara respectivă, personalităţile ei marcante, dar şi prejudecăţile dominante. Apoi au fost prezentate jocuri şi dansuri specifice, precum şi diverse gustări tradiţionale, care au fost foarte apreciate de către întregul grup.
Timp de şapte zile, elevii şi studenţii, împreună cu profesorii coodonatori, sub îndrumarea unei actriţe şi a unei regizoare poloneze, au participat la diverse ateliere, discuţii, jocuri, iar în penultima zi au prezentat piesa de teatru în faţa turiştilor din piaţa oraşului Zakopane, înregistrând un real succes.
Iniţial, elevii şi studenţii nefiind profesionişti, aceste activităţi nu au părut foarte accesibile, însă cu ajutorul celor două doamne, Monika şi Agneska Sochanska, au reuşit să-şi joace foarte bine rolurile primite. Drept premiu, gazdele ne-au oferit o excursie de o zi în frumosul oraş Cracovia, fosta capitală a Poloniei.
Cel de-al doilea proiect, „EXPRESS YOURSELF!“, s-a desfăşurat în perioada 1-9 septembrie 2016 în oraşul Kielce-Nowiny (Polonia) şi a avut ca tematică dezvoltarea personală şi îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare ale elevilor.
De această dată au fost invitate cinci ţări: Polonia, România, Macedonia, Turcia şi Portugalia, însă, din cauza evenimentelor recente din Turcia, grupul de elevi turci nu a mai putut participa la proiect.
Grupurile au fost formate din câte şase elevi cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani şi un profesor coordonator. S-a preferat ca toţi participanţii să fie elevi, pentru ca ei să poată avea mai multe oportunităţi de dezvoltare personală şi comunicare, fiind de vârste apropiate şi încă în formare.
În cele şapte zile la Kielce, elevii au participat la diverse activităţi precum workshop-uri, în cadrul cărora au discutat sau au realizat diverse materiale, chestionare, desene, postere, însă au fost organizate şi mai multe activităţi în aer liber, la piscină, în oraşul Kielce, unde au fost vizitate Academia Economică, un muzeu de geologie, o peşteră şi un parc de distracţii.
De asemenea, elevii au participat zilnic la şedinţe foto în grup sau individual, produsul final al proiectului fiind un calendar cu fotografii, fiecare lună având o anumită tematică şi un citat ales de către elevii născuţi în luna respectivă. Elevii au considerat şi acest proiect ca fiind un real succes, admiţând că au învăţat multe lucruri noi şi interesante, că au legat prietenii şi au vizitat o regiune foarte frumoasă a Poloniei, cu oameni primitori, având totodată posibilitatea de a vedea cum se comportă elevii unui gimnaziu la şcoală, grupul fiind cazat într-un campus şcolar.
Consider că şi pentru mine, ca profesor cu experienţă, care a mai participat la acţiuni similare, aceste proiecte au fost foarte utile şi interesante, făcându-mă să-mi doresc să concep şi eu astfel de proiecte pentru tineri. Deja, în acest an, am reuşit să concep un proiect de mobilităţi destinat elevilor, pe stagii de pregătire practică, în domeniul electric, având ca ţări partenere Cehia, Spania şi Turcia. În cadrul proiectului vom primi vizita unor grupuri de elevi din Turcia, tot pe stagii de pregătire practică. Sperăm ca aceste proiecte să primească şi finanţare prin Agenţiile Naţionale pentru Proiecte şi Programe Europene din România şi Turcia.
Unii academicieni au speculat că elevii şi studenţii participanţi la programul Erasmus se vor dovedi a fi o forţă în crearea unei identităţi pan-europene. Omul de ştiinţă Stefan Wolff, de exemplu, a afirmat că: „în nu mai mult de 20 sau 25 de ani, Europa va fi condusă de lideri cu o socializare complet diferită de cea de astăzi“, referindu-se la aşa-numita „Generaţie Erasmus“.
Prof. Eugenia Trică-Mitici,
director adjunct, Colegiul Tehnic Petru Maior, Bucureşti