Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat în ședința de Guvern de miercuri, 29 martie, cele două proiecte de legi ale Educației. Acestea au trecut de Executiv și urmează să ajungă în Parlament spre dezbatere.
„Legile reprezintă un jalon în PNRR, a spus, a spus ministrul. Avem toate avizele și le mulțumesc colegilor care ne-au ajutat să obținem toate actele. Următorul pas firesc este ca acest pachet legislativ, după aprobarea în Guvern, să intre în dezbatere parlamentară. Reformele vizează o serie de probleme din sistemul educațional. Vorbim despre o nouă paradigmă a sistemului social.”
În ceea ce privește examenul de admitere în liceu, oficialul de la Educație a precizat că păstrarea acestuia, pe lângă evaluarea națională, este o fomulă care îmbină nevoia de potrivire cu profilul, cu ceea ce absolventul de gimnaziu alege pentru următorii 4 ani, cu nevoia de a asigura echitate în sistem. DÎn acest sens, Deca a explicat că 60% din locurile pe profilurile unde a existat concureță vor putea fi scoase în concurs și pentru celelalte 40% se va putea concura exclusiv pe baza notelor de la evaluarea națională, iar din aceste 40%, 10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sau pentru elevii romi.
“Această formulă pe care pachetul legislativ o include este o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedback-ului primit de la actorii din educație, dacă vă aduceți aminte, vara trecută, în dezbaterea publică, formula propusă a fost 90% din locurile scoase la concurs pentru profilurile unde exista concurență și unde liceul își dorea, am ajuns la o formulă cu 60%”, a mai spus oficialul.
Ligia Deca a precizat că este o fomulă care “îmbină nevoia de potrivire cu profilul, cu ceea ce îți alegi să faci pentru următorii patru ani din liceu cu nevoia de a asigura echitate în sistem”.
La rândul său, de această dată referindu-se la aspectul financiar, premierul Nicolae Ciucă a declarant, după ședința de Guvern de miercuri: „3,6 miliarde de euro sunt bani prevăzuți pentru implementare și este absolut necesar să aliniem legile astfel încât să obținem banii vitali”. În opinia sa, legile educației reprezintă „este pachetul de legi pe care cu toții îl așteptăm pentru că educația reprezintă unul dintre domeniile prioritare al guvernării”.