Liceul Tehnologic din Baia de Fier, județul Gorj, este beneficiarul unui proiect Erasmus+ „Abeilles menacées… Planète en danger!“ („Albinele în pericol… planeta amenințată!“).
Proiectul se desfășoară în perioada 01.09.2016–31.08.2018 și este finanțat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul Erasmus+. Parteneri în acest proiect sunt: România: Liceul Tehnologic Baia de Fier; Franța: École élémentaire publique mixte Descartes, Châteauroux; Bulgaria: Nachalno uchilishte Yane Sandanski, Razlog; Spania: CEIP Ntra. Sra. de la Cabeza, María (Almería); Italia: Istituto Comprensivo Terme Vigliatore, Terme Vigliatore. Limba de lucru a proiectului este franceza. Grupul-țintă al acestui proiect îl constituie elevii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.
Obiectivele principale ale proiectului sunt: „Devenir éco-citoyen“ – „A deveni eco-cetățean“, obiectiv al primului an de proiect (2016-2017); „Être éco-citoyen“ – „A fi eco-cetățean“, obiectiv care se va realiza în al doilea an de proiect (2017-2018).
Activitățile vor fi planificate și diferențiate în funcție de particularitățile de vârstă ale grupului-țintă: anatomia teoretică și alimentația albinelor, reproducerea și dezvoltarea coloniei de albine, pericolul care amenință albinele și în același timp planeta, activități de combatere a acestora.
În perioada 13–17 octombrie 2016 a avut loc prima reuniune de proiect, care s-a desfășurat la Școala elementară René Descartes, Châteauroux, din Franța. Din partea școlii noastre au participat trei cadre didactice care lucrează în învățământul primar, alături de reprezentanții celorlalte țări implicate în proiect.
În prima zi, fiecare țară participantă a prezentat școala din care provine, s-au împărtășit impresii privind implementarea proiectului, apoi au fost vizitate școala și o grădiniță. Profesorul Olivier Bruère, coordonatorul proiectului, a prezentat obiectivele acestuia, bugetul alocat pentru implementare și așteptările pentru reușita acestuia. S-a subliniat faptul că un specialist se va deplasa în fiecare țară pentru a instala un stup de albine, stup care va fi montat într-o sală de clasă. Fiecare școală
va trebui să amenajeze locul și suportul pe care se va monta stupul, urmând ca acesta să fie populat cu câte o familie de albine, constituind un mod de a observa viața albinelor din stup, modul de hrănire, conștientizarea elevilor cu privire la protejarea mediului înconjurător, în special protejarea albinelor la nivel local, european și global.
S-au făcut precizări privind activitatea albinelor din stup, observarea, găsirea și studierea de articole, amenajarea unei grădini melifere, unde elevii vor planta flori și plante pentru albine. Astfel, în luna noiembrie trebuie concepută și creată grădina, identificate plantele perene, plantele care rezistă în fiecare țară, apoi activități de întreținere a grădinii, măsuri de protejare a plantelor, apoi se vor împărtăși toate aceste experiențe prin scrisori individuale și colective adresate de către elevii din clasele primare colegilor din celelalte țări, fiecare elev cunoscând numele celui cu care va coresponda.
A urmat o întâlnire cu inspectorul școlar al districtului, domnul Ravac, care a prezentat sistemul educațional din Franța și importanța pe care o acordă statul francez învățământului, acesta fiind o prioritate națională, apoi s-au împărtășit impresii despre sistemele de învățământ din fiecare țară.
De asemenea, participanții la proiect au participat la o recepție la Primăria din Châteauroux, unde primarul orașului ne-a prezentat importanța pe care o acordă învățământului, cum sprijină buna funcționare a acestuia prin alocarea de fonduri și cum se implică comunitatea locală în viața școlii.
S-a vizitat apoi parcul natural din regiunea Brene, unde se acordă un interes deosebit pentru protejarea plantelor și animalelor, pentru interzicerea pesticidelor care afectează viața acestora, în special a albinelor.
După clarificarea tuturor aspectelor administrative și pedagogice, am fost invitați să participăm la prezentarea unui frumos spectacol de către elevii școlii Descartes.
Cele cinci zile petrecute au reprezentat pentru noi o reală experiență, care contribuie la dezvoltarea competențelor resursei umane a școlii și la creșterea calității actului educativ.
Următoarea reuniune de proiect se va desfășura în România, la Liceul Tehnologic Baia de Fier, în perioada 23–27 ianuarie 2017.
Profesor învățământ primar Cristina RĂDESCU
Liceul Tehnologic Baia de Fier, județul Gorj