Proiect educațional prin care elevii testează calitatea apelor de suprafață

Proiect educațional prin care elevii testează calitatea apelor de suprafațăElevi din București au testat calitatea apei din Lacul Tei într-o oră desfășurată în aer liber pe Pajiștea Petricani, cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului – 5 iunie. Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu BCR, a lansat proiectul educațional AquaKit, care „aduce în prim-plan situația poluării apelor de suprafață din România, prin implicarea elevilor din ciclul gimnazial în activități de tip citizen science. În cadrul proiectului, peste 5.000 de elevi din 30 de școli din toată țara vor primi 900 de kit-uri de testare a apelor, ca răspuns la nevoile profesorilor pentru pregătirea activităților din Săptămâna Verde”.

Loredana Pană, manager de proiect AquaKit: „MaiMultVerde implementează de peste 5 ani proiecte dedicate protecției malurilor și apelor din România și acționează pe diferite planuri împotriva poluării, în special cu plastic. Din păcate, fenomenul a căpătat o mare amploare și vedem pe toate cursurile de ape și mai ales pe Dunăre depozite ilegale de deșeuri. Prin acest proiect ne-am propus să aducem elevii mai aproape de apele din localitățile lor, ca aceștia să interacționeze cu natura și să conștientizeze impactul acțiunilor umane asupra apei. Kit-urile vor putea fi folosite în Săptămâna Verde, dar și atunci când profesorul de la clasă dorește să organizeze o oră în aer liber.”

Nicoleta Deliu-Pașol, director comunicare & CSR la BCR: „Educația și sănătatea copiilor noștri sunt priorități pentru BCR. Prin această inițiativă încurajăm tinerii să devină responsabili și să protejeze una dintre cele mai importante resurse: apa. AquaKit îi ajută pe elevi să exploreze și să înțeleagă importanța unei ape curate. Educația este cheia unui viitor sustenabil și credem că prin activități practice și de conștientizare, contribuim la crearea unui mediu mai sănătos și sigur pentru noi toți.“

Ințiatorii proiectului anunță că, „până acum, Asociația MaiMultVerde a distribuit 336 de kit-uri către mai multe școli din orașele București, Cluj și Brașov, din Delta Dunării și din județele Dâmbovița, Giurgiu, Mureș sau Vâlcea. Școlile interesate să organizeze astfel de ore în aer liber, până la sfârșitul anului 2024, sunt rugate să contacteze asociația la adresa de e-mail asociatia@maimultverde.ro și să solicite numărul de kit-uri necesar.

Organizați în mici echipe de cercetători, elevii vor analiza apele de suprafață din vecinătatea lor, atât chimic cât și microbiologic. Kit-ul de testare conține benzi de testare a apei și fișe de analiză care se concentrează pe nivelul pH-ului, duritatea apei, cantitatea de nitrați, nitriți și metale grele (cupru, plumb, fier).

De asemenea, kitul este format din mai multe instrumente pentru analizarea macronevertebratelor acvatice (minciog, cutie Petri, pipetă, lupă), cu ajutorul cărora elevii vor putea depista care specii sunt rezistente la poluare, determinând astfel calitatea apei.

După testarea apelor, profesorii coordonatori vor încărca rezultatele într-o hartă interactivă. Testele realizate de elevi vor fi publice, contribuind astfel la crearea unei baze de date științifice, ușor accesibilă pentru publicul larg”.