Progres cât să rămânem ultimii în Europa

Studiul TIMSS – Trends in International Mathematics and Science Study, aplicat de IEA – Asociaţia Internaţională de Evaluare a Randamentului Şcolar elevilor de nivel corespunzător la noi claselor superioare de gimnaziu pentru evaluarea și compararea nivelului lor la matematică și științe, arată la ediția actuală (2019) un anume progres al sistemului educațional românesc față de edițiile precedente (ultima în 2011, în total 5 participări anterioare celei actuale), dar nu un progres atât de consistent, încât să părăsim ultimul loc la nivel european.

Comparare a sistemelor, nu competiție a elevilor

Studiul a fost aplicat elevilor de clasa a VIII-a. Rezultatele României sunt:

  • matematică – 479 puncte (454 anterior)
  • științe – 470 puncte (465 anterior)
  • medie – 475puncte

În condițiile magiei numerelor care fascinează la noi, că punctajele nu ilustrează ierarhii între elevi, că studiul nu arată unde se situează elevii noștri, ci caracterizează sistemul.

Performanța nu contrabalansează analfabetismul funcțional

Conform rezultatelor actuale, pe scala evaluării prin studiul TIMSS, România se situează în medie la nivel mediocrității: 52% dintre elevii testați au rezultate corespunzătoare calificativului IB, tradus prin „suficient”.

  • La nivel maxim – AB, „foarte bine” – se situează 6% dintre elevii testați de la noi; media general internațională, 5%.
  • La nivel mediu – HB, „bine” – se situează 25% dintre elevii români testați, aici regăsindu-ne la nivel mediu global
  • La nivelul de jos – LB, „insuficient” – se situează 22% dintre elevii de la noi, mult sub media internațională de 13%.

Cu o observație desprinsă în contextul prezentării rezultatelor de către Universitatea din București, este adevărat că avem o pondere bună, peste media internațională, a elevilor performer, însă dominant este ponderea elevilor cu rezultate necorespunzătoare.

Progres cât să rămânem ultimii în Europa

Aplicarea studiului TIMSS la noi a fost realizată de Universitatea din București prin Laboratorul de Testare Educațională Learning Centre: coordonatorii cercetării, prof. univ. dr. Lucian Ciolan – prorector al Universității din București, președintele Asociației Române de Cercetare în Educație (ARCE), prof. univ. dr. Dragoș Iliescu – Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, președintele Diviziei de Testare și Evaluare Psihologică a Asociației Internaționale de Psihologie Aplicată.

Distribuie acest articol!