Programul „Masa caldă” pentru elevi poate fi extins, dar pe cheltuiala autorităților locale

Programul „Masa caldă” pentru elevi poate fi extins, dar pe cheltuiala autorităților locale

Senatul a adoptat, miercuri, 22 martie, o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari PSD și PNL privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 prin care programul pilot „Masă caldă” pentru elevi să fie extins pe cheltuiala autorităților locale. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este for decizional. 

„Pentru elevii înscriși în învățământul preuniversitar în unitățile de învățământ cu program normal și în unitățile de învățământ care organizează programe ‘Școala după școală’ autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot aproba programe proprii pentru acordarea de masă gratuită prin infrastructură proprie sau prin servicii de catering. Finanțarea cheltuielilor determinate de implementare a programelor se asigură din bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor sau ale județelor, după caz, în limita sumelor cu această destinație, se spune în propunerea legislativă.

Proiectul prevede că masa caldă poate fi asigurată și copiilor înscriși în creșe, grădinițe și în centre de zi cu program normal și prelungit, însă pe cheltuiala autorităților locale.

În schimb, Senatul a amendat proiectul eliminând prevederile referitoare la decontarea cheltuielilor de transport al elevilor din localitatea de domiciliu la cea mai apropiată unitate de învățământ sau asigurarea de cazare și masă gratuite în internatele școlare.