Programul de educație financiară

În această perioadă a reluării activității de educație și formare, și programul de educație financiară „Economisește inteligent!” revine, continuat de Asociația Administratorilor de Fonduri din România, inițiatoarea lui în 2020.

Programul educațional este susținut de experți în industria de profil și de persoane care au ales să-și crească gradul de bunăstare financiară devenind investitori. Ei le explică participanților pe parcursul câtorva săptămâni diferența dintre economisire și investiție, mecanismul de funcționare a industriei fondurilor de investiții, pașii de parcurs de către o persoană care dorește să economisească inteligent, riscurile inerente oricărui tip de investiție și cum pot fi diminuate aceste riscuri.

Horia Gustă, președintele AAF: „Există mai mulți factori care au dus la creșterea accelerată a numărului de investitori și credem că o contribuție importantă a adus-o și programul Economisește inteligent!, demarat anul trecut. După un an de zile de proiect, avem 100.000 de investitori în plus și, poate, și mai important este că avem aproape 2 miliarde de euro în administrare în plus față de anul trecut, apropiindu-ne de pragul de 50 de miliarde de lei. Prin modul în care am comunicat, am încercat să ne apropiem de oamenii care au cea mai mare nevoie de cunoștințe financiare”.

Jan Pricop, director executiv al AAF: „Prin intermediul proiectului Economisește inteligent!, ne propunem deopotrivă să informăm publicul, să explicăm noțiuni care par complicate dar se bazează pe principii din viața cotidiană dar și să demontăm mituri despre economisire, unul dintre acestea fiind legat de prejudecata că economisirea este doar pentru persoanele cu venituri mari. Prin acest proiect, explicăm cum se pot face economii pe termen lung cu sume reduse de bani și ne dorim ca, la finalul programului,  numărul celor care au încredere în fondurile de investiții și aleg această soluție de economisire inteligentă să continue să crească”.

Dan Popovici, membru în boardul AAF, CEO OTP Asset Management: „Fiecare trebuie să aibă un plan personal de investiții și primul pas este să te uiți în portofel la ce venituri ai, la cheltuieli și la care dintre ele poți renunța: cât câștig, cât cheltuiesc, cât pun deoparte și pentru ce pun deoparte. Pentru că este extrem de important ca fiecare să-și identifice nevoile. Sunt nevoi pe termen scurt, de exemplu pentru vacanță, și nevoi pe termen lung, școala copiilor sau bani pentru pensie. Apoi, stabilești ce sumă de bani economisești, dar fără să-ți modifice standardul de viață. Rezonabil ar fi 15-20% din venitul lunar. Și cel mai important este să economisești lunar și pe termen lung”.

 

 

Distribuie acest articol!