O ordonanță de urgență adoptată de guvern prevede că programele de studii universitare de doctorat se pot organiza atât la forma de învățământ cu frecvență, cât și la forma de învățământ cu frecvență redusă, informează Ministerul Educației.
„Suplimentar, în contextul începerii anului universitar 2024 – 2025, s-a dorit și clarificarea aspectelor ce țin de forma de organizare a studiilor universitare de doctorat științific/profesional, inclusiv a aspectelor care vizează categoriile de studenți doctoranzi care beneficiază de bursă în cadrul studiilor de doctorat, precizează ministerul. Conform noilor reglementări, doctoratul științific are ca finalitate producerea de cunoaștere științifică originală, relevantă internațional, pe baza unor metode științifice și poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă”.
De asemenea, s-a stabilit că doctoratul profesional, în toate domeniile, inclusiv în învățământul universitar dual, poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă.
În plus, au fost aduse anumite nuanțări în ceea ce privește accesul în cariera didactică și de cercetare: atât doctoratul științific, cât și doctoratul profesional constituie bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare, mai precizează sursa citată,
Ordonanța de urgență mai reglementează faptul că granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific / profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific / profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă.
„Intervenția este generată și de faptul că forma de organizare a studiilor universitare de doctorat, respectiv categoriile care pot beneficia de burse doctorale trebuie reglementate în mod clar înainte de efectuarea demersurilor privind fundamentarea cifrei de școlarizare, atribuție ce-i revine Ministerului Educației. Așa cum se cunoaște, Ministerul Educației are obligativitatea inițierii procedurilor privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru anul universitar 2025 – 2026, iar instituțiile de învățământ superior au obligativitatea, potrivit Legii Învățământului Superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, de a face publice condițiile de admitere, în fiecare an, cu cel puțin 6 luni înainte de susținerea examenului de admitere”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Educației.