Activitatea didactică implică nu doar cunoștințe și competențe, pregătirea elevilor și ore de dirigenție, ci și participarea la cursuri de pregătire în specialitate sau alte domenii de actualitate, care aduc noi informații atât pentru profesor, cât și pentru elevi. Un cadru didactic nu trebuie să se mulțumească doar cu susținerea gradelor didactice și participări în cadrul comisiilor metodice la un anumit nivel, ci el trebuie să fie informat referitor la problemele actuale pentru a-și îmbogăți vocabularul și a înțelege mai bine schimbările din jurul său.
În perioada 9-10 aprilie 2014, am participat la programul de formare „Pregătirea cadrelor didactice pe tematici europene”, la București. Au fost prezente 63 de cadre didactice de diferite specialități. Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a organizat acest program de formare profesională a cadrelor didactice în domeniul afacerilor europene, finanțat de Comisia Europeană prin Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Acest program de formare s-a adresat cadrelor didactice din toate cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, care predau discipline școlare în care tematica Uniunii Europene este subiect de lecție sau parte a unor lecții de geografie, istorie, educație civică, cultură civică și oricare altă disciplină școlară din curriculumul opțional. Sesiunea a fost coordonată de doamna Laurenția Mariana Mereuță.
Cei doi formatori, Cătălina Bădoiu și Ioana Derscanu, ne-au prezentat obiectivele cursului: familiarizarea cu informații esențiale privind Uniunea Europeană; deprinderea unor mecanisme și surse de informare privind UE; elaborarea unor instrumente practice, adaptate elevilor pentru transmiterea informațiilor relevante către aceștia.
A fost o atmosferă prietenoasă și ni s-au explicat foarte multe aspecte legate de Uniunea Europeană – procedurile de integrare, extindere și tratate. Am primit broșuri, pliante și am urmărit clipuri video despre UE. Ni s-a explicat ce presupune realizarea unor proiecte pentru profesori și elevi. În cele două zile de curs am înțeles mult mai bine ce este Uniunea Europeană.
În prima zi de curs am primit vizita doamnei Marinica Stoian, inspector general în Ministerul Educației Naționale.
Am participat la acest program în baza unui portofoliu în care a fost prezentată pregătirea profesională și implicarea de aproape 5 ani de zile, cu elevii mei, la diferite activități în cadrul unor proiecte europene cum sunt:
„Europa, casa noastră”, care este o campanie de informare și comunicare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România, derulată în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Campania este menită să transpună prioritățile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul școlar. Participarea cu elevii mei este recompensată cu diplome și avem afișate activități pe site-ul http://www.europacasanoastra.ro/profesori/inscrisi/scoala_id:696.
Junior Achievement România, care implementează în școli programe de educație economică, antreprenorială, financiară și de orientare profesională. În cadrul Job Shadow Day tinerii se familiarizează cu piața locurilor de muncă. Participarea cu elevii mei este recompensată cu diplome și avem afișate activități pe site-ul https://www.google.ro/#q=jaromania.
Concursul de afișe „Desenează-mi un drept” – 2010, lansat de Comisia Europeană pentru a marca cea de a 20-a aniversare a Convenției privind drepturile copilului. Am participat cu 5 elevi și am primit diplome.
Programe de educație pentru mediul înconjurător: „Plant a tree for Peace 2013”, „Learning about Forests”, în care școlile din întreaga lume împărtășesc rezultatele activității de învățare în comunitățile din care provin și lumii întregi (http://www.ccdg.ro/; http://www.leaf-international.org/Side.cfm?ID_kanal=15).
Earth Hour – cel mai mare eveniment de mediu din istorie (http://educativpgm.wordpress.com/2014/04/03/ora-pamantului-2014-la-scoala-gimnaziala-cochirleanca/).
Implicarea elevilor din școlile rurale în activități ale unor programe europene are un impact pozitiv în viitorul lor și atunci când vor deveni elevi ai liceelor de la oraș vor ști cum să lucreze în echipe, se vor implica în promovarea valorilor europene și a spiritului antreprenorial, vor deveni conștienți de problemele care există în societate și chiar în sistemul educațional.
Menirea noastră ca profesori este să-i ghidăm în luarea propriilor decizii în cunoștință de cauză și să dezvoltăm un mediu școlar primitor, care să stimuleze învățarea.
Așadar, elevii trebuie pregătiți încă de la nivelul primar în baza unor demersuri europene și concomitent cu cerințele programelor școlare pentru a fi capabili să se dezvolte într-o lume în continuă mișcare.