Programe deschise de Bosch în România pentru învățământ dual și cercetare

Foto: Fabrica Bosch din Cluj

Programul Școală duală Bosch a pregătit în domenii specifice, încă din 2013, aproximativ 700 de studenți în unitățile proprii de producție din Cluj și Blaj. Oferindu-ne această informație, Bosch reafirmă că „este un partener pe termen lung al sistemului de educație din România” și subliniază că „studenții pot accesa trei programe de masterat și patru cursuri dezvoltate de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Compania oferă studenților și alte oportunități, cum ar fi programul Working Student, stagii de practică plătite, sau acces la Academiile Bosch din Blaj și Timișoara. În plus, compania oferă angajaților săi mai multe programe de dezvoltare a carierei”.

În 2023, școala duală Bosch Blaj și-a adăugat un nou partener educațional: Liceul Tehnologic Alexandru Domșa din Alba Iulia și o nouă specializare: utilaje electromecanice și instalații industriale.

În contextul educației și formării forței de muncă, este de remarcat că fabrica Bosch din Blaj este cunoscută pentru calitatea excepțională în producție de componente auto și tehnologie industrială.

Referitor la cercetare-inovare, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, înființat în 2013, este cunoscut ca „un jucător important în modelarea viitorului mobilității. Combinând expertiza în software, hardware, inginerie mecanică și planificarea vânzărilor, centrul contribuie la dezvoltarea unor soluții de ultimă oră pentru conducerea automatiză, autovehiculele electrice și mobilitatea conectată, toate bazate pe inteligența artificială. În aprilie 2024, Bosch a inaugurat a doua clădire de birouri la centrul său de inginerie din Cluj-Napoca. Noua facilitate reprezintă o investiție de 21 de milioane de euro, în timp ce investiția totală în cele două clădiri de birouri din Cluj se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. Clădirea de 10.000 de metri pătrați are zece etaje și este conectată la dotările existente prin pasarele. Această extindere reflectă angajamentul companiei față de România și de Centrul de Inginerie din Cluj, un jucător cheie în rețeaua globală de inginerie a companiei. Mai mult, dezvoltarea activităților de inginerie în România a dus în mod firesc la extinderea la București și, începând cu acest an, la Sibiu. În prezent, aproximativ 1.700 de angajați lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră în aceste locații moderne. În momentul de față, centrul aduce o contribuție importantă la portofoliul Bosch de drepturi de proprietate intelectuală, cu peste 100 de invenții în fiecare an”.

La împlinirea a 30 de ani de prezență a Grupului Bosch în România, Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România, apreciază că „în ciuda mediului economic incert, Bosch a înregistrat în România o performanță stabilă în anul fiscal 2023, în principal datorită dezvoltării activității companiei în zona de producție, în cercetare și dezvoltare, dar și în domeniul serviciilor”.

Distribuie acest articol!