Program european de ultimă oră pentru prevenirea abandonului școlar timpuriu

Program european de ultimă oră pentru prevenirea abandonului școlar timpuriuUn program de anvergură pentru prevenirea abandonului școlar timpuriu se va desfășura pe durata a trei ani, în zece țări europene: România, Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Serbia, Slovacia, Slovenia. Sunt țări în care Grupul UniCredit își desfășoară activitatea, programul fiind susținut de Fundația UniCredit, a cărei misiune este „valorificarea și creșterea potențialului următoarei generații de tineri europeni” și de Junior Achievement Europe, „cea mai mare organizație din Europa dedicată încurajării și pregătirii tinerilor pentru a avea succes”.

Programul se intitulează „Re-power your future”. Fundația UniCredit va investi 6,5 milioane de euro. Inițiatorii ne oferă câteva repere: „Programul este dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, aflați într-o perioadă esențială pentru continuarea studiilor și la începutul procesului lor de integrare pe piața muncii. Scopul este menținerea interesului pentru educație, îmbunătățirea performanțelor școlare, prevenirea abandonului școlar și încurajarea tinerilor să își aleagă o carieră care să îi motiveze.

Mai exact, fiecare proiect propus va fi implementat prin parteneriate cu școlile, companiile și organizațiile locale și va avea o structură tridimensională, axată pe trei piloni: «Inspire», «Prepare» și «Succeed».

Prin intermediul sesiunilor «Inspire» și «Prepare», organizația JA România, împreună cu mentorii și consilierii din UniCredit Bank, vor oferi participanților în proiect toate cunoștințele, abilitățile și atitudinile esențiale de care aceștia au nevoie pentru a prelua controlul asupra propriului viitor și a-și realiza aspirațiile. Pe de altă parte, sesiunea «Succeed» își propune să le ofere elevilor un sprijin mai amplu, care să îi ajute să facă tranziția de la școală la locul de muncă și să îi aducă mai aproape de valorificarea unor oportunități importante, precum stagiile de practică, ocuparea unui loc de muncă sau chiar începerea unui demers antreprenorial. Aceste activități vor include și un Job Shadow Week prelungit, stagii de practică atractive și ateliere de lucru educative, găzduite în cadrul unui incubator de afaceri.“

„Este mai important ca niciodată să contribuim la construirea prin educație a unui viitor mai luminos pentru tinerii noștri”

Feza Tan, CEO Ad Interim and Deputy CEO UniCredit Bank România: „Sunt bucuroasă să văd atenția specială acordată comunitățiilor noastre prin acest parteneriat de către Fundația UniCredit. Cred că impactul multiplelor inițiative ale Fundației UniCredit, fie că este vorba de Call for Education România & Bulgaria sau Re-power your future, se va vedea în multe vieți schimbate în bine pentru tinerii noștri. Este un moment de bucurie și chiar vreau să-l împărtășim împreună.”

Andrea Orcel, președinte UniCredit Foundation: „UniCredit susține un scop comun –  acela de a oferi comunităților posibilitatea de a progresa, iar activitatea Fundația UniCredit în domeniul educației este esențială în acest sens. Este mai important ca niciodată să contribuim la construirea prin educație a unui viitor mai luminos pentru tinerii noștri și pentru comunitățile în care trăiesc, creând astfel o bază pentru parcursul și dezvoltarea acestora. Parteneriatul Fundației cu JA Europe ne va ajuta să facem acest lucru prin abordarea directă a uneia dintre provocările majore cu care se confruntă în acest moment școlile europene: rata abandonului școlar, care diminuează oportunitățile de angajare și are un impact semnificativ asupra nivelului de trai, pe tot parcursul vieții. Prin acest nou parteneriat, Fundația UniCredit și JA Europe își propun să vină în sprijinul a peste 400.000 de elevi din zece țări, oferindu-le posibilitatea să evolueze prin puterea transformatoare a educației.“

Salvatore Nigro, CEO JA Europe: „Nu vom avea o Europă mai echitabilă și mai prosperă decât atunci când toți tinerii europeni vor putea beneficia de oportunități și resurse pentru a prospera și a reuși. Colaborarea noastră cu UniCredit Foundation este una de importanță istorică tocmai datorită anvergurii sale și ambiției de a ne adresa celor mai vulnerabile categorii de tineri din Europa. Împreună, Fundația UniCredit și JA Europe își propun să schimbe peisajul sistemelor educaționale din Europa prin prevenirea și reducerea semnificativă a actualei rate de abandon școlar. Ne așteptăm ca această activitate să aibă un efect răsunător în ceea ce privește creșterea numărului de start-up-uri, precum și a gradului de angajare, a spiritului antreprenorial și de inovație în rândul tinerilor din Europa.”