Elevi pe cale de afirmare ca tineri și foarte tineri pianiști au ocazia unor cursuri de perfecționare pianistică susținute de mari profesori, muzicieni din renumite instituții artistice și universitare de profil, printr-un nou modul, al treilea, al programului Piano Star, organizat de Asociația Artual, program de excelență „de cultură muzicală, de management de proiecte culturale și de comunicare”. Cursurile se desfășoară în perioada 15-19 noiembrie la ARCUB, Goethe Institut București și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.
Tinerii pianiști, selectați din toată țara de un juriu internațional pe baza unor fragmente de interpretare și a unei scrisori de recomandare din partea profesorilor îndrumători, sunt: Andra Băcilă, Petru Burcea, Irisa Filip, Matei Cristian Lăbunț, Mario-Victor Lucaci, Darius Isaac Lungu, Leonid Lupașcu, Teodora-Ioana Mincu, Darius Emanuel Moț, Ștefan Rus și Daria Andreea Vasile.
După cum ne informează organizatorii, „modulul cuprinde patru zile de masterclass-uri de interpretare pianistică și o zi de seminar și recitaluri. Tinerii pianiști își vor adânci înțelegerea muzicală și își vor ascuți tehnicile pianistice sub îndrumarea directă a invitaților speciali – profesorii cu reputație internațională: Wiliam Fong (profesor la Academia Regală de Muzică din Londra și șef al catedrei de pian la Purcell School) și Florian Mitrea (profesor la Academia Regală de Muzică și la Purcell School, Londra)”.
William Fong, director muzical al proiectului, profesor la Academia Regală de Muzică și șef de catedră pian la Purcell School din Londra, școala specială de muzică pentru copii talentați: „Tinerii muzicieni selectați în Piano STAR sunt deja la un nivel foarte avansat și viitorul lor sună promițător. Prin cursurile și pregătirea personalizată oferite de Piano STAR, asistență și experiențele practice organizate prin eco-sistemul creat de proiect, aceștia își vor dezvolta o serie de competențe vitale care îi vor ajuta să strălucească pe orice drum vor decide să pornească, nu doar muzical”.
Kira Frolu, pianistă, președinta Asociației Artual: „Ne dorim ca prin această inițiativă să conturăm un parcurs pentru manifestarea artistică a actului educațional muzical – un prim maraton de devenire artistică profesională pentru pianiști preuniversitari foarte talentați. Vrem să trezim spiritul artistic, competițional și antreprenorial în copiii talentați, care să își prefigureze încă de pe acum un viitor de succes și să exerseze metode practice de a atinge succesul. Nu în ultimul rând, ne dorim să atragem audiențele să înțeleagă mai bine muzica clasică și spectacolul prin lecțiile deschise ale acestor copii foarte talentați”.
Recitaluri de pian și ateliere practice
- Miercuri, 17 noiembrie, 18.00, Sala mare ARCUB – Seriile Young Artist, recital Kira Frolu, pianistă, Academia Regală de Muzică din Londra
- Joi, 18 noiembrie, 19.00, Palatul Tinerimea Română – recital Florian Mitrea, pianist
- Vineri 19 septembrie, 12.00, Sala mare ARCUB – concertul de prânz al pianiștilor Piano Star, cu un program perfecționat în sesiunea de cursuri
- Vineri 19 septembrie, 17.00, Goethe Institut București – recital Kira Frolu, pianistă, Academia Regală de Muzică din Londra
Capacitatea sălilor fiind redusă, prezența la aceste evenimente rămâne condiționată de rezervarea locurilor pe adresa de e-mail pianostar@dccom.ro și de prezentarea certificatului verde la intrare.
– Seria Dialog Cultural, marți, 16 noiembrie – masă rotundă cu tema „Educația artistică și scena culturală, cu perspective din Marea Britanie, Germania și România”, live pe pagina de Facebook Piano Star
Simultan cu sesiunile de interpretare, cursanții participă în ateliere practice de comunicare sub îndrumarea directă a unor specialiști, pentru a-și perfecționa abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și în mediile online și a dobândi noțiuni practice de organizare de evenimente culturale. Profesorii îndrumători ai participanților vor face, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect.
Programul se derulează în perioada iulie-decembrie 2021. Primul modul s-a ținut la Brașov, între 16 și 21 august, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Liceul de Muzică Tudor Ciortea, iar cel de-al doilea la București, între 13 și 18 septembrie, la ARCUB și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București. Programul se va încheia în luna decembrie, cu organizarea Festivalului Piano Star, cu premii inedite pentru cei mai apreciați pianiști din proiect. Parteneri sunt ARCUB, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, Goethe-Institut București, Institutul Francez, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Filarmonica Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, The Purcell School London, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Brașov.