La împlinirea vârstei de 85 de ani, miercuri, 24 mai 2017, generalul (r) prof. univ. dr. Vasile Cândea a fost omagiat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. Profesorul Vasile Cândea, preşedintele de onoare al AOSR, este o personalitate de prestigiu a medicinei şi a chirurgiei cardiovasculare româneşti, profesor universitar, savant şi practician de reputaţie naţională şi internaţională. Domnia Sa şi-a dedicat întreaga existenţă acestui domeniu de extremă dificultate, printr-o activitate complexă, desfăşurată în spital şi în sala de operaţie, la catedra universitară şi în cercetare, ca medic militar, chirurg de vocaţie şi om de ştiinţă, în prezent general de patru stele al Armatei Române, ca profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ şi autor. Doctorul Vasile Cândea este un pionier în domeniul chirurgiei cardiovasculare în România, intervenţiile pe cord deschis, transplantul de cord şi alte operaţii fiind inovative. Prin activitatea desfăşurată, aflată în avangarda evoluţiilor din aria ştiinţelor medicale, prin opera ştiinţifică pe care a realizat-o, care cuprinde contribuţii originale deosebit de valoroase, profesorul Vasile Cândea a adus România între ţările avansate în domeniul chirurgiei inimii. Domnia Sa a reuşit să formeze o şcoală de elită de medici şi chirurgi în cadrul Spitalului Militar Central, instituţie de prestigiu a sistemului de sănătate românesc, pe care a slujit-o cu abnegaţie şi competenţă excepţională  decenii la rând.
La Sesiunea de aniversare a profesorului Vasile Cândea au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Ministerului Cercetării şi Inovării, ai Parlamentului României şi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai comunităţii AOSR, rectori şi lideri instituţionali ai unor universităţi de marcă din Bucureşti şi din ţară, cadre didactice universitare, cercetători ştiinţifici, oameni de cultură, un public numeros, care a ocupat în întregime aula AOSR.
În deschiderea manifestării, prof. univ. dr. Adrian Badea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a ţinut o
LAUDATIO, care a relevat parcursul profesional şi rezultatele de excepţie obţinute în activitatea de specialitate şi în cercetarea ştiinţifică de cel sărbătorit. În continuare, a fost proiectat un film biografic, ce a prezentat momente semnificative din activitatea profesorului şi chirurgului Vasile Cândea, secvenţe dramatice din timpul unor intervenţii pe cord deschis, instantanee din colaborarea cu celebrul chirurg Marius Barnard, cu care profesorul Cândea a lucrat şi de a cărui prietenie şi apreciere s-a bucurat, cazuri de pacienţi salvaţi de chirurgul român şi de echipa lui prin intervenţii inovative şi transplanturi, fragmente din interviuri cu cel omagiat, care s-au constituit într-o confesiune tulburătoare şi o adevărată profesiune de credinţă.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai Ministerului Cercetării şi Inovării, rectorii unor universităţi şi alţi exponenţi ai mediului academic i-au oferit savantului Vasile Cândea diplome şi plachete omagiale şi au ţinut alocuţiuni, care l-au prezentat şi portretizat pe sărbătorit din perspectivă profesională, ştiinţifică şi umană, subliniindu-i valoarea şi contribuţia excepţională la dezvoltarea ştiinţelor medicale româneşti. Între cei care au ţinut să-i aducă un cordial omagiu celui aniversat s-au numărat: prof. univ. dr. ing. Petru Andea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României, gen. (r) prof. univ. dr. Ion Ţintoiu, discipol al profesorului Cândea în cadrul Spitalului Militar Central, prof. univ. dr. Smaranda Angheni, rectorul Universităţii „Titu Maiorescu“ din Bucureşti. Trebuie precizat – şi dna rector Smaranda Angheni a vorbit, în special, din această perspectivă – că profesorul Vasile Cândea a participat la înfiinţarea Universităţii „Titu Maiorescu“, în primăvara anului 1990. Calităţii de fondator i s-a adăugat, de-a lungul anilor 1990 şi 2000, funcţia de prorector al Universităţii „Titu Maiorescu“, poziţie managerială din care profesorul Cândea a avut o contribuţie hotărâtoare la dezvoltarea universităţii şi la imaginea actuală din spaţiul public a acesteia: cea mai bună universitate particulară din România.
Într-o societate care are nevoie acută de repere şi de modele, profesorul Vasile Cândea este un model de competenţă, profesionalism şi dedicaţie, medic de excepţie, profesor, cercetător şi, nu în ultimul rând, ca Om, cu majusculă, care şi-a dedicat întreaga existenţă salvării şi binelui semenilor. În acelaşi timp, generalul Vasile Cândea este un model de patriotism, un sentiment care astăzi trebuie recuperat la nivelul societăţii şi al fiecărui cetăţean. Semnificativă este o dezvăluire  făcută de profesor într-un interviu, filmat cu ani în urmă: deşi i s-au făcut propuneri concrete de a rămâne în Occident în timpul regimului comunist, a refuzat, pentru că dorul şi dragostea de România şi de locurile natale (comuna Viişoara, judeţul Teleorman) au fost mult mai puternice decât orice tentaţie. Ar fi de dorit ca o personalitate precum Vasile Cândea, medic, profesor, savant, general al Armatei Române, nume de prestigiu al ştiinţei medicale româneşti şi al mediului academic, să fie asumată ca model în special de tinerele generaţii. La mulţi ani, Domnule Profesor!
 
Biroul de Comunicare şi Relaţii Publice
al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

 
 

Distribuie acest articol!