
Foto: Administrația Prezidențială
În discursul prezentat la conferința „România și OCDE – Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen”, desfășurată la Palatul Cotroceni, prim-ministrul Marcel Ciolacu a recurs la un exemplu din domeniul educației pentru a ilustra crearea de „servicii sociale moderne, la noi standarde ale calității”. Explicând, premierul a subliniat: „Preluarea unei recomandări OCDE a produs o inițiativă majoră de evaluare și consolidare a sistemului de învățământ din România. Ministerul Educației și Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluții moderne. Profesorii din România vor fi evaluați anual de pe o platformă online, cu analize ale performanței elevilor și feedback de la colegii și directori ai școlilor, toate gestionate digital, iar aceste evaluări vor influența direct salariul dascălilor.
Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanța actului de educație, o așteptare unanimă la nivelul societății. Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an și jumătate, parcurs în care am reușit să obținem 12 avize formale din partea comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar. Suntem obligați să menținem același ritm susținut și în acest an ca să obținem toate avizele rămase. Suntem ca într-o cursă de maraton, unde anduranța este decisivă.”
Prim-ministrul a accentuat „că aderarea la OCDE, gestionată simultan cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur, complex și sofisticat examen administrativ dat de România de la integrarea europeană încoace”.