Personalul din sistemul educațional se mai apropie, pe la început de an școlar, de salariul pe care ar fi trebuit să-l aibă în anul calendaristic în curs. Executivul a adoptat o ordonanță de urgență „pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă spune că „este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și, desigur, o creștere în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri sociali și, desigur, ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliției”.
Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius-Constantin Budăi subliniază că „prin această ordonanță, vom acorda majorările salariale personalului plătit din fondurile publice prin modificarea și completarea Ordonanței de urgență Guvernului nr.130/2021. Practic, este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar trebui să fie ajuns, conform Legii 153 în anul 2022”.
Între salariații care nu se află la nivelul prevăzut pentru 2022 sunt și cadrele didactice. Pentru întreaga categorie de salariați în discuție, ministrul Marius-Constantin Budăi precizează: „În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajat și sunt angajați care vor primi și mai puțin, iar în afară de personalul medical, care deja știm că este la nivelul din 2022, mai sunt salariați în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 și acei salariați nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo. De precizat este că aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat.”
Ministrul accentuează că impactul bugetar este în jur de 2,1 miliarde de lei și că încadrarea în cheltuieli este posibilă pentru că, la început de an, au fost bugetate posturile vacante. În total, vor beneficia de majorarea adoptată acum în jur de un million de salariați, subliniază ministrul, „pentru că, de aici trebuie să scădem personalul medical. Din cei 1,2 milioane de bugetari trebuie să scădem personalul medical și acele categorii de persoane care deja sunt la nivelul din 2022”.
Pentru personalul din sistemul educațional, aducerea salariilor la nivelul prevăzut pentru 2022 trebuia să se petreacă din 2020, fapt stabilit inițial prin Legea salarizării nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. O apropiere de salariul proiectat pentru anul în curs mai avusese loc, într-o măsură, la începutul acestui an.
Foto: Guvernul României