Profesorii evaluatori la simulare au prioritate la examenele naționale din vară

Profesorii evaluatori la simulare au prioritate la examenele naționale din vară
Foto: ME

La examenele naționale din vara acestui an, vor avea prioritate să fie evaluatori profesorii care au făcut evaluare și la recentele simulări, a anunțat ministrul educaţiei, Ligia Deca.

O măsură preconizată pentru asigurarea unei evaluări unitare prin diminuarea situațiilor în care apar diferențe mari între notele evaluatorilor aceleiași lucrări, în timpul examenelor, după anunțarea baremului câte uneia dintre probe, până la începerea evaluării, se vor desfășura informări ale profesorilor evaluator; practic, va fi o instruire de pe o zi pe alta, cu situația data în față.

Va reveni fiecărui profesor evaluator un număr mai mare de lucrări decât la simulare, a estimate secretarul de stat Sorin Ion, având în vedere că la evaluarea din sesiunea reală de examen profesorii nu vor mai avea solicitările profesionale cu care s-a suprapus activitatea de evaluare din cursul anului școlar.

Referitor la volumul de muncă de la simulare, ministrul Ligia Deca a subliniat că „este prima dată când un număr atât de mare de elevi, aproape 300.000, au fost evaluaţi folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. În total au fost aproape 1,6 milioane de lucrări. Au fost implicaţi în desfăşurarea simulărilor peste 40.000 de colegi. Avem date clare de la care să pornim în elaborarea politicilor educaţionale şi pe termen scurt în elaborarea planurilor remediale şi în calibrarea subiectelor pentru examenele din vară”.

Ministrul a reamintit faptul cunoscut, că „evaluarea naţională şi bacalaureatul nu se modifică anul acesta. Rămân în forma cunoscută”.