Asociația Română a Departamentelor Universitare Francofone (ARDUF) solicită Ministerului Educației păstrarea a două ore de limba modernă 2 în trunchiul comun pentru toate specializările liceale și avertizează, în același timp, că o reducere a numărului acestora va avea consecințe negative atât asupra învățământului liceal, cât și asupra celui superior. Astfel, într-un memoriu adresat ministrului educației, ARDUF atrage atenția asupra faptului că această schimbare ar afecta formarea lingvistică a elevilor, interesul pentru studiile universitare de limbi moderne și chiar piața muncii.

ARDUF se solidarizează în felul acesta cu reacțiile profesorilor de limba franceză din învățământul preuniversitar care sunt reprezentați de ARPF (Asociația Română a Profesorilor Francofoni), în contextul dezbaterilor care au loc pe marginea planurilor-cadru pentru liceu propuse și susține cu convingere menținerea a două ore pe săptămână în trunchiul comun pentru disciplina Limba modernă 2 la toate specializările​, precizează documentul oficial semnat de conf. univ. dr. Cristina Petraș, președinta ARDUF.

De asemenea, potrivit sursei citate, reducerea numărului de ore pentru limba modernă 2 ar afecta direct formarea lingvistică a elevilor, diminuând semnificativ nivelul de competențe atins. „Nivelul de competențe care s-ar atinge în ritmul unei singure ore pe săptămână ar fi insuficient în perspectiva studiilor sau a angajării în domenii ce presupun comunicarea într-o limbă modernă, în țară ori în străinătate”​, susțin profesorii.

În plus, această măsură ar limita accesul elevilor la programe de mobilitate internațională tip Erasmus+. „Cunoștințele solide de limbi străine dobândite încă din liceu le asigură studenților accesul la diverse mobilități internaționale, precum Programul Erasmus+ (studiu sau practică)”​, se mai spune în document.

Reducerea ponderii limbii moderne 2 în învățământul liceal va avea un impact semnificativ și asupra facultăților de limbi moderne, care vor pierde viitori studenți interesați de aprofundarea unei limbi străine. „Diminuarea, la liceu, a ponderii limbilor străine, deci și a francezei, va determina o restrângere a bazei de selecție pentru viitorii specialiști în facultățile de litere și implicit a programelor de studii de franceză”​.

Mai mult, această schimbare ar putea duce la o scădere a numărului de posturi pentru profesorii de limbi moderne, ceea ce ar descuraja tinerii să urmeze o carieră în învățământ. „Dată fiind scăderea previzibilă a numărului de posturi aferente în învățământ, tinerii vor fi mai puțin motivați să opteze pentru o astfel de profesie”​, avertizează reprezentanții ARDUF.

ARDUF atrage, de asemenea, atenția asupra impactului pe termen lung pe piața muncii din România. „Dinamica pieței muncii din România și din străinătate a arătat, în ultimii ani, importanța cunoașterii unei a doua sau a treia limbi, pe lângă engleză. S-a manifestat, de pildă, un interes crescând pentru vorbitorii de franceză în companiile multinaționale, în instituțiile europene (traducere, interpretariat, gestiune de proiecte, politici europene), în țări precum Belgia, Canada, Elveția, Franța, din Maghreb etc.”​.

Potrivit ARDUF, reducerea orelor de limbi moderne ar fi și în contradicție cu relațiile tradiționale dintre România și Franța. „Reducerea ponderii limbii franceze în învățământul liceal ar fi în contradicție și cu puternica tradiție de relații privilegiate, de colaborare, dintre România și Franța”​.

Distribuie acest articol!