Profesorii de la CN „Sfântul Sava” îi cer ministrului Educației să modifice calendarul Bacalaureatului 2025

Profesorii de la CN „Sfântul Sava” îi cer ministrului Educației să modifice calendarul Bacalaureatului 2025Într-o scrisoare deschisă adresată Ligiei Deca, 37 de profesori de la „Sf. Sava” susțin că organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul anului școlar, pentru prima dată în istoria recentă a educației din România, ar fi „o anomalie”.

Profesorii spun că organizarea examenului de BAC 2025 după calendarul stabilit de Ministerul Educației (cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie și cu probele scrise din 10 iunie, în timpul anului școlar), nu este nici în „interesul superior al elevilor și nici în interesul profesorilor”.

„Dimpotrivă, atrag atenția cadrele didactice semnatare ale scrisorii, există riscul ca examenul național de bacalaureat să se transforme într-un fiascoAceasta atât din perspectiva lipsei resursei umane, cât și din aceea a riscului apariției unor erori în procesul de evaluare cauzat de împărțirea cadrelor didactice în procese educaționale care nu au fost niciodată și nici nu pot fi desfășurate concomitant.”

Referitor la argumentul ministrului potrivit căruia schimbarea calendarului de Bacalaureat 2025 ar fi necesară din cauza schimbărilor climatice și pentru ca elevii și profesorii să nu mai fie nevoiți să stea în săli lipsite de aer condiționat sau prost aerisite, profesorii de la „Sava” spun că argumentul este „irelevant”, în condițiile în care majoritatea elevilor termină școala pe 20 iunie (excepție făcând cei care sunt în anii terminali).

„Pentru prima dată în istoria recentă a învățământului din România, un examen național ar urma să fie susținut în timpul anului școlar. Considerăm că acest fapt constituie o anomalie care va crea disfuncționalități în desfășurarea procesului educațional, explică profesorii. Cadrele didactice vor fi puse în situația – imposibilă din punctul nostru de vedere – de a gestiona cea mai încărcată perioadă din timpul anului școlar (finalizarea acestuia) și de a participa, în același timp, la organizarea examenului național de bacalaureat”.

Semnatarii scrisorii mai susțin că soluțiile propuse în spațiul public de Ligia Deca, printre care se numără organizarea săptămânii „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” în timpul probelor scrise ale BAC-ului, „generează incertitudini atât în rândul profesorilor, cât și în acela al elevilor”.

Ma mult „organizarea programelor naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” în timpul organizării examenului de bacalaureat intră în contradicție cu ordinul de ministru privind structura anului școlar 2024-2025”. În Ordin se spune că «Școala Altfel» și  «Săptămâna Verde» se desfășoară doar în perioada 9 septembrie 2024-30 mai 2025. În 10 iunie nu mai pot fi organizate”.

Astfel, profesorii reclamă alte două efecte negative: privarea elevilor din clasele terminale de participarea la activitățile specifice acestor programe; imposibilitatea cadrelor didactice de a participa atât la organizarea examenului național de bacalaureat, cât și la activitățile specifice care se derulează în cadrul celor două programe naționale, Școala altfel și Săptămâna verde.

În scrisoare se mai spune că recuperarea orelor de către elevi în weekend nu reprezintă o rezolvare a problemei, ci este o abordare „post-factum care nu face altceva decât să genereze lipsă de predictibilitate (…) Din aceeași categorie fac parte și ultimele variante de recuperare vehiculate în spațiul public, respectiv recuperarea orelor în zilele de sâmbătă (…) O astfel de decizie ar deregla programul săptămânal al elevilor. Aceștia ar fi nevoiți să petreacă în școli aproximativ 36 de ore într-o săptămână, curba de efort fiindu-le afectată într-un mod nejustificat.”

În același timp, profesorii de la „Sava” îi reamintesc ministrului Deca faptul că art. 137, alin. (1) din Codul Muncii stabilește că „Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica”.