Profesorii cu o vechime de peste 25 ani și cu grad didactic I pot solicita reducerea normei didactice, fără diminuarea salariului

Profesorii cu o vechime de peste 25 ani și cu grad didactic I pot solicita reducerea normei didactice, fără diminuarea salariuluiProfesorii cu o vechime în învățământ mai mare de 25 ani și cu grad didactic I au posibilitatea să solicite reducerea normei didactice cu 2 ore săptămânal, dar fără diminuarea salariului, se precizează în Art. 262 din LEN și în Art.8 din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar în curs. 

Potrivit articolului menționat, cererile se vor depune la unitățile de învățământ în perioada constituirii normei didactice de predare pentru personalul didactic titular propriu, adică în perioada 28 august-4 septembrie 2023. Potrivit Portal invatamant, prevederea apare la Art. 262 alin. 4-6 din LEN și la Art. 8, alin. 17 din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2023-2024.

Concret, referitor la reducerea normei didactice în anul școlar în curs, Art. 262 alin. 4-6 precuzează faptul că norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (3) lit. c) – e) pentru personalul didactic de predare ăi de instruire practică cu o vechime in învățământ de peste 25 de ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului. Personalul didactic care desfășoară activitate de mentorat beneficiază de reducerea cu 2-4 ore pe săptămână a normei didactice de predare-învățare-evaluare, în funcție de numărul de profesori stagiari coordonați; pentru personalul didactic încadrat pe post, care desfășoară activitate de mentorat, orele de mentorat se remunerează în sistem de plata cu ora.

De asemenea, în cee ace privește pregătirea remedială sau pregătirea de performanță se pot aloca două, până la trei ore în normă.

Norma didactică, mai spune articolul de lege amintit, se poate reduce doar în urma solicitării adresate directorului scolii de către cadrul didactic în cauză.

Personalul didactic de predare și de instruire practică, beneficiar al reducerii normei didactice, poate avea, potrivit prevedirlor Art. 262, dreptul la remunerarea activității în regim de plată cu ora sau cumul de norme, numai în urma efectuării normei complete, “prevăzute la alin. (3) lit. c), d) si e)”, potrivit legii.

În ceea ce privește Art. 8, alin. 17 din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic, acesta precizează faptul că cererile privind reducerea normei didactice de predare de către personalul didactic de predare cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani si cu gradul didactic I, „în conformitate cu prevederile art. 262 alin. (4) si (5) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se depun, de regulă, la unitatile de învățământ, în perioada constituirii normei didactice de predare pentru personalul didactic de predare titular propriu, respectiv în perioada 28 august-4 septembrie 2023 pentru cadrele didactice încadrate prin derularea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul scolar 2023-2024, precum si de către personalul didactic de predare care desfășoară activitate de mentorat pentru asigurarea formării inițiale și a inserției profesionale a cadrelor didactice”.

Metodologia prevede, de asemenea, că orele eliberate se pot ocupa doar pe o perioadă determinată și doar în etapele ulterioare ale mobilității personalului didactic de predare din preuniversitar.

Nu în ultimul rând, după începerea cursurilor, consiliile de administrație pot aproba cereri privind reducerea normei didactice de predare a profesorilor, cu respectarea condițiilor prevăzute la Art. 262 alin. (4) din LEN, cu avizul inspectoratului școlar.