Profesorii care dau meditații, obligați să aibă case de marcat și să dea bon fiscal

Profesorii care dau meditații, obligați să aibă case de marcat și să dea bon fiscal

Cadrele didactice mai au la dispoziție trei săptămâni, până pe 25 mai, pentru a depune declaraţia de venit aşa cum cere Codul Fiscal. Noutatea ANAF constă în aceea, că profesorii care dau meditaţii trebuie să deţină case de marcat şi să ofere bon fiscal elevilor. De menționat că, în acest sens, agenția a publicat, deja, un ghid privind veniturile obţinute din meditaţii, astfel încât dascălii să plătească taxe pe sumele încasate.

Concret, dascălii trebuie să îşi plătească asigurările de sănătate, care reprezintă 10% din veniturile proprii realizatei, iar ulterior, din sumele pe care aceștia le încasează de la elevi pentru meditaţii trebuie să pună deoparte 25% pentru a plăti asigurările sociale. Aceasta reprezintă o obligație legală pentru cadrele didactice, excepție făcând doar profesorii pensionari sau cei care au calitatea de angajat şi plătesc deja asigurări sociale.

În plus, din venitul net, dascălii mai datorează statului român zece procente, care reprezintă impozitul pe venit. Statul român își motivează decizia prin aceea că era nevoie de această măsură, pentru că, de multă vreme, fenomenul meditațiilr trebuia adus la suprafață, cu Atât maim ult cu cât, înh present, 3 din 10 elevi români fac meditaţii, sumele încasate de dascăli încadrându-se între 50 și 150 de lei/şedinţă, în funcţie de complexitatea pregătirii.