Profesorii ar putea pierde stimulentele pentru risc de expunere la pericolul de contaminare cu coronavirus

Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea privind acordarea unor stimulente de risc pentru personalul din învățământ expus pericolului de contaminare cu virusul SARS-CoV 2. Reamintim că, potrivit proiectului de lege adoptat în Parlament pe 13 octombrie, personalul didactic beneficiază de un stimulent de risc în valoare de 2000 de lei lunar, în vreme ce personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic beneficiază de un stimulent lunar în valoare de 1500 de lei.

Astfel, conform proiectului de lege atacat de Guvern la CCR, „începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic”.

Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe toată perioada stării de alertă sau a stării de urgenţă, „proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor sau studenţilor”, se precizează în actul normativ.

Lista persoanelor care beneficiază de aceste stimulente se actualizează lunar, prin decizia directorului unităţii de învăţământ, care are obligaţia de a o comunica inspectoratului şcolar, se mai precizează în proiectul de lege. Reamintim că, alături de personalul sanitar, personalul didactic este considerat ca aflându-se în linia întâi, în contextul epidemic actual. CCR a anunțat că dezbaterea va avea loc pe 9 decembrie.

Distribuie acest articol!