Profesor în Online – programul național de formare a competențelor de predare digitală pentru cadrele didactice

Profesor în Online - programul național de formare a competențelor de predare digitală pentru cadrele didactice

Deși inițial autoritățile păreau optimiste în ceea ce privește prezența fizică, la școală, a elevilor, evoluția ulterioară a pandemiei de coronavirus a dus la trecerea unor unități de învățământ preuniversitar din țară din scenariul galben (hibrid), în scenariul roșu, cu trimiterea elevilor acasă și continuarea cursurilor în format online. Altele au trecut de la scenariul verde, cu prezență fizică, la scenariul hibrid, de învățare online prin rotație săptămânală.

Pentru scenariile online și de funcționare a predării la clasă, cadrele didactice se specializează intens, în această perioadă, în abilități de predare digitală în cadrul programului național de formare Profesor în Online, dezvoltat de Digital Nation și furnizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Astfel, pe parcursul celor trei  săptămâni de curs, cadrele didactice sunt instruite în folosirea instrumentelor digitale necesare susținerii orelor în oricare dintre cele trei scenarii de predare: verde, galben sau roșu, adică  clasic, hibrid sau online.

De asemenea, în cadrul programului Profesor în Online dascălii testează Google Classroom (clasa virtuală cu gestionarea elevilor, catalog, teste grilă etc.), Google Apps, precum și Microsoft Teams, Jamboard, Zoom și Kahoot.

Prima serie a programului este în curs de desfășurare, alte două serii fiind programate pentru lunile octombrie și noiembrie. Cei interesați se pot înscrie, în limita locurilor disponibile, până în data de 24 septembrie, pe digitalnation.ro.

Programul presupune 64 de ore de formare activă în mediul online, pe parcursul a 20 zile, cu patru ore pe zi (program flexibil) și costă 275 lei. Membrii FSLI vor beneficia de o reducere de 20% din costurile cursului de formare, pe baza unui cod de reducere transmis de federație fiecărui sindicat afiliat, în parte.

Cadrele didactice care au absolvit programul ”Profesor în Online” vor primi un atestat profesional certificat de Ministerul Educației și Cercetării, în valoare de 16 credite profesionale transferabile (CPT), necesare la dosarul de formare continuă a personalului didactic.

Am convingerea că acest curs va fi unul de succes și multe cadre didactice din România vor dobândi, pe lângă cele 16 credite tranferabile, competențele necesare pentru ca forma de învățare online să fie de calitate, spune președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, prof. Simion Hancescu. Atrag atenția cadrelor didactice care doresc să parcurgă acest curs că el nu va fi unul formal, exigența fiind o constantă pe toată perioada acestor cursuri. Acest curs nu va face rabat de la calitate, iar atestatul va fi obținut numai dacă cursanții vor demonstra că și-au însușit cunoștințele necesare obținerii acestuia.”