Profesioniștii viitorului, program de consiliere pentru elevi de clasa a VII-aCentrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Sălaj, în parteneriat cu compania TenarisSilcotub și cu Consiliul Județean Sălaj, derulează programul de consiliere în carieră „Profesioniștii viitorului”. Participă 1.264 de elevi din 91 de clase a VII-a din 61 de unități de învățământ, alături de 33 de consilieri școlari. Este o variantă actualizată a programului, derulat cu succes în ultimii patru ani.

Adina Mesaroș, directorul CJRAE Sălaj: „Scopul principal al programului este orientarea eficientă în carieră a elevilor, prin coroborarea dintre profilul lor vocațional și opțiunea școlară. Punem mai mare accent pe activitățile de consiliere și testare și mai puțin pe partea birocratică a proiectului. Este foarte important să încercăm să orientăm copiii, dacă într-adevăr au abilități și capacități, spre locuri de muncă ce există în județul nostru. Copilul va ști ce poate, ce-i place, ce abilități și capacități are și care va fi opțiunea lui. Iar în cadrul consilierilor individuale copil – părinte din ultima etapă a programului, consilierul școlar prezintă părintelui profilul elevului și ce anume i s-ar potrivi, astfel încât să fie omul potrivit la locul potrivit”.

Codruța Hodrea, manager relații cu comunitatea, Tenaris Silcotub: „Acest proiect de consiliere vocațională este menit să fie o ‘busolă’ utilă elevului în drumul său spre a-și atinge potențialul maxim și a urma meseria care i se potrivește cel mai bine din punct de vedere al competențelor, valorilor proprii, dar nu în ultimul rând, al posibilităților reale de angajare după absolvire”.

Organizatorii precizează că „în prima etapă a programului se oferă consiliere colectivă tuturor elevilor din județul Sălaj. Urmează apoi o testare ce oferă o serie de informații cu privire la abilitățile cognitive și trăsăturile de personalitate ale elevilor și definește profilul vocațional al fiecăruia. O nouă rundă de consiliere colectivă îi îndrumă apoi pe elevi să ia o decizie eficientă de carieră, după care aceștia completează un chestionar privind opțiunile școlare și profesionale. În proiect sunt incluse toate școlile din județul Sălaj care au un consilier școlar și vor primi consiliere vocațională toți elevii interesați, în special cei cu profile sau competențe tehnice, cărora le este recomandat să urmeze o carieră de tehnician sau inginer.

Opțiuni ale elevilor pentru traseul educațional

Statistica edițiilor precedente ale programului arată că 62% dintre elevii chestionați din județul Sălaj indică la admiterea în liceu ca primă opțiune un liceu cu profil teoretic, iar 12% indică o filieră tehnologică. 57% dintre subiecți consideră familia factorul cel mai important in luarea deciziei. Totodată, se observă creșterea importanței acordate aptitudinilor și dorințelor elevilor, precum și influenței consilierilor școlari. Inițiatorii programului constată că „cei care joacă un rol important în viața viitorilor profesioniști, părinții, încep să înțeleagă rolul și scopul programului, iar beneficiarii edițiilor anterioare, acum elevi de liceu, confirmă că i-a ajutat să se cunoască mai bine, să-și identifice punctele forte și să-și descopere vocații sau abilități noi”.

Distribuie acest articol!