Mai puțin de jumătate (42,3%) dintre elevii înscriși în clasa I în urmă cu 12 ani au reușit să promoveze, anul acesta, examenul de Bacalaureat, iar în mediul rural procentul de promovabilitate nu a depășit 27,7%. Datele au fost furnizate de World Vision România. La nivel național procentul de absolvenți care au reușit să ia Bacalaureatul anul acesta a fost de 72,8%.
Potrivit studiului realizat de World Vision, pe țară, au obținut media 10 doar 9 elevi din mediul rural, în vreme ce în mediul urban 45 de elevi au obținut punctajul maxim. Studiul relevă faptul că rezultatele scăzute la Bacalaureat și abandonul școlar în creștere sunt efectele calității slabe a educației și a situațiilor financiare precare cu care se luptă mii de români, cu precădere în zonele rurale.
Conform World Vision România, pentru 38% dintre familii, banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc, 16% dintre tineri consideră că sunt defavorizați de către profesorii de la clasă și 52% dintre profesori vor mai mult acces la cursuri de perfecționare.
De asemenea, doar 2 din 10 părinți își mai susțin copiii în școală după absolvirea gimnaziului și doar 4 din 10 adulți din mediul rural au diplomă de Bacalaureat.
„Vreau în clasa a 9-a”, program derulat de cei de la World Vision România, susține copiii din zonele rurale să-și continue studiile la liceu, oferind burse lunare pentru susținerea cheltuielilor necesare – rechizite, îmbrăcăminte, cazare la cămin, transport etc.-, consiliere în carieră, meditații pentru bac și stagii de practică.
83% dintre elevii înscriși la programul „Vreau în clasa a 9-a” au promovat, anul acesta, examenul de Bacalaureat, 1 din 5 elevi înscriși în program au obținut note peste 9 și 19 au luat nota 10 la cel puțin una dintre probe. Mai mult, potrivit organizației, peste 80% dintre ei își doresc să meargă mai departe la facultate.