Procedurile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) au fost simplificate substanțial!

Procedurile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) au fost simplificate substantial!

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a validat propunerile ARACIP privitoare la noile standarde naționale de evaluare internă și externă, precum și ale Metodologiei de evaluare externă, acestea urmând a fi aprobate prin hotărâri de guvern în perioada următoare, se spune într-un comunicat remis presei de către Ministerul Educației și Cercetării. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației în timpul unei conferințe  susținute la  Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Capitală.

Modificările operate au urmărit câteva principii, a declarat Monica Anisie. Mai întâi, simplificarea, adică reducerea cerințelor pentru autorizare provizorie sau acreditare. În acest caz, reducerea este substanțială: 77% pentru acreditare, 76% pentru evaluare periodică și 57% pentru autorizarea de funcționare provizorie. Mai exact, de la 1.095 de cerințe existente am ajuns la 265. Celălalt principiu urmărit a fost debirocratizarea, măsură asumată încă de la preluarea mandatului meu. Prin urmare, 95% dintre documentele care vor fi solicitate pentru acreditare sau autorizare provizorie sunt documente manageriale, documente care nu vor mai viza activitatea cadrelor didactice.”

Cel de al doilea principiu care a stat la baza demersului a fost digitalizarea, întregul proces de evaluare externă, în prezent, putându-se face online.

În comunicatul MEC se mai spune că, s-a ținut cont și de clarificarea și unificarea cerințelor și a elementelor metodologice.

Astfel, prin clarificarea atribuțiilor și prin eliminarea suprapunerilor de activitate între ARACIP și inspectoratele școlare, acestea din urmă vor prelua în totalitate controlul administrativ al funcționării unităților de învățământ. Va fi revizuit, în acest sens, și Regulamentul de inspecție școlară, în vederea corelării obiectivelor inspecției cu rezultatele evaluării externe a calității.”

La rândul său, președintele ARACIP, Șerban Iosifescu, a dat asigurări că, până în data de 30 iunie anul viitor, vor fi elaborate ghidurile pentru aplicarea unitară a standardelor la nivelul unităților de învățământ, al evaluatorilor externi ai ARACIP și ai inspectoratelor școlare. Ghidurile vor fi publicate și dezbătute public înainte de intrarea în vigoare a noilor standarde. De asemenea, ARACIP va simplifica și adapta aplicația de evaluare externă până la 15 octombrie 2021, dată la care va fi inițializat Raportul anual de evaluare internă a calității educației (RAEI), pentru anul școlar 2021-2022, pe baza formatului simplificat, se mai arată în comunicatul Ministerului Educației și Cercetării.