Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a identificat o serie de probleme cu care școlile s-au confruntat în anul scolar 2021-2022, fără însă a specifica și aspectele negative din desfășurarea cursurilor în pandemie. Lista cu probleme poate fi consultată la secțiunea „puncte slabe” a analizei SWOT incluse în Planul Managerial 2021-2022.
Astfel, cunoașterea necorespunzătoare de către cadrele didactice care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control a legislației specifice învățământului, mai ales a celei adaptate instrucției asistate de calculator și internet este una dintre problemele cu care s-a confruntat în 2021-2022 învățământul.
O a doua problemă o constituie nevalorificarea totală a rezultatelor semnalate în urma inspecțiilor efectuate în unitățile de învățământ. De asemenea, un punct slab îl constituie și atitudinea deficitară a unor inspectori școlari în monitorizarea unităților de învățământ, precum și numărul încă mic de inspecții la clasă în programul directorilor unităților de învățământ.
Nivelul scăzut de pregătire a elevilor admiși în învățământul profesional și tehnic (IPT), preum și numărul relativ mare de absențe înregistrate de elevii de liceu sunt alte două probleme nerezolvate în acest an școlar.
Analiza SWOT a mai scos la iveală faptul că în 13 unități de învățământ se lucrează în trei schimburi din cauza lipsei de spațiu, iar comunicarea uneori deficitară între compartimentele ISMB îngreunează, de multe ori, și mai mult situația.
Numărul foarte mare de reclamații care provin din unitățile de învățământ, precum și rezultatele slabe ale multor absolvenți de învățământ profesional și tehnic la examenul național de bacalaureat sunt alte aspecte negative care trenează în învățământul bucureștean de mai mulți ani.
În lista cu puncte slabe evidențiate de analiza SWOT nu se regăsesc, însă, numeroasele aspecte negative generate de pandemie, precum și neajunsurile din sistem acumulate în toată această perioadă, probleme chiar mai serioase decât cele evidențiate de analiza SWOT și incluse în Planul Managerial 2021-2022, în condițiile în care pandemia a modificat dramatic învățământul la nivel mondial.