Interviu cu prof. Ion Dobre, președintele Sindicatului Învățământ Preuniversitar „Ion Neacșu“, Buzău
Ce părere aveți despre noul ministru al educației? Se poate vorbi despre o reformă reală a sistemului în condițiile în care avem, iată, în 28 de ani, 26 de miniștri ai învățământului?
Este prematur să ne facem o părere despre actualul ministru al educației. Din CV‑ul domnului profesor universitar, putem concluziona că poate fi recomandat să ocupe această funcție. În acest sens se pronunță și colegii noștri, liderii de sindicat din zonă, care îl cunosc personal, ori cunosc activitatea domnului profesor.
Cât privește reforma în învățământ, nu ne mai surprinde că dl ministru, ca toți cei 25 de predecesori, vine cu viziunea proprie de reformă și își propune ca într‑un an să reducă și să modernizeze programele școlare, să reducă manualele școlare, să pregătească profesorii pentru a răspunde noilor cerințe. Nu mă surprinde întucât cu astfel de gânduri au venit majoritatea miniștrilor în cei 28 de ani de ,,reformă“ în educație. Fiecare dintre aceștia a descoperit, pe parcurs, că o reformă necesită și costuri. Să nu știe domnul ministru Valentin Popa acest lucru elementar?! Sau poate nu știe Domnia Sa că pentru învățământ au fost alocați mai puțin de jumătate din banii necesari, că aceștia nu ajung nici pentru plata salariilor, că directorii trebuie să se încadreze în bugetul alocat, în caz contrar sunt obligați să facă reduceri de personal, că multe unități școlare funcționează fără a avea personal suficient conform organigramei aprobate? Și lista ar putea continua.
Stimate domnule președinte, am început noul an într‑o atmosferă extrem de încărcată, nemulțumirile la nivelul întregii țări față de actuala guvernare, promisiunile neonorate și bâjbâiala politică atingând cote alarmante. Care este situația la nivelul județului Buzău? Cum priviți actuala stare de fapt?
Sfârșitul de an școlar 2016‑2017 a adus o mare dezamăgire în rândul salariaților din educație. O serie de drepturi salariale obținute de sindicate pentru membrii de sindicat, prin hotărâri definitive, nu au fost puse în aplicare. Preconizata creștere salarială stabilită la începutul lunii iulie nu a avut loc. Subfinanțarea educației continuă să situeze învățământul pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Pe fondul acestor nemulțumiri, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a hotărât să înceapă acțiunile de protest și a stabilit pichetarea prefecturilor în toate județele. În data de 2 februarie, între orele 12.00‑14.00, au fost organizate acțiunile revendicative menite să atragă atenția că nu mai putem accepta umilința salariaților din sistem și nepăsarea unei clase politice incoerente în actul decizional.
Și la nivelul județului Buzău se regăsesc toate aceste neajunsuri. O situație deosebită pentru rezolvarea căreia marea majoritate a membrilor de sindicat ne‑au cerut să intrăm în grevă a fost punerea în aplicare a sentințelor privind plata dobânzilor pronunțate în 2014‑2015. Toate demersurile noastre către Ministerul Educației și către Ministerul de Finanțe Publice, pe parcursul a trei ani și jumătate, au rămas fără rezultat. Am fost nevoiți să apelăm la executarea silită pentru a întrerupe prescrierea, iar în urma acestui demers o parte din administrațiile locale au decis să plătească parțial, altele integral. Situația este numai pe jumătate rezolvată întrucât, începând cu 1 ianuarie 2018, s‑a schimbat ordonatorul de credite și suntem obligați să reluăm demersurile pentru aproximativ jumătate din cei care acum sunt obligați să aștepte eșalonarea pe încă cinci ani.
Se mai poate vorbi despre dialog social în momentul de față? Mai pare guvernul receptiv la nemulțumirile sindicatelor?
Dialogul social este un organism menit să mențină pacea socială prin crearea unei relații de parteneriat între sindicate, patronate și administrație. Putem confirma că la nivel local comisia de dialog social funcționează foarte bine. Este, în primul rând, meritul administrației locale care este foarte preocupată de toate problemele salariaților din toate domeniile, precum și ale patronilor. În ce ne privește, am găsit susținere de fiecare dată și pot afirma că toate problemele care au putut fi rezolvate pe plan local, decontarea navetei, plata unor sentințe etc. au fost susținute. De altfel, județul Buzău ocupă primul loc în ierarhia județelor cu activitate în comisia de dialog social. Din nefericire, problemele transmise către ministerele de resort au rămas fără rezultat.
În unanimitate, sindicatele din învățământ au hotărât proteste de amploare. Ați stabilit un calendar de acțiuni la nivelul județului Buzău? Până unde se va merge? Luați în calcul o grevă generală?
Ultimatumul dat Guvernului de către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ are ca fundament nemulțumirea membrilor de sindicat exprimată prin reprezentanții acestora la ședința din 29 ianuarie, când au fost aduse în discuție toate problemele din sistemul de educație. Revendicările sunt pertinente și unele dintre acestea sunt nerezolvate de foarte mult timp. Colegii mei membri de sindicat din învățământul buzoian susțin aceste revendicări și vor participa la toate formele de protest organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, inclusiv greva generală.
Considerăm că problemele din învățământ sunt foarte grave și nu mai poate fi amânată rezolvarea acestora. În urmă cu ceva timp, sindicatele europene foloseau logo‑ul ,,ÎMPREUNĂ PENTRU UN VIITOR MAI BUN, NU AUSTERITĂȚII“. După atâta vreme, noi încă cerem ,,DREPTUL LA VIAȚĂ“ și mai afirmăm ,,TOȚI COPIII AU DREPTUL SĂ ÎNVEȚE“!
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU