Primul laborator 5G din România, la institutul Campus al Politehnicii din București

Primul laborator 5G din România, la institutul Campus al Politehnicii din București
Foto: UPB

Primul laborator 5G din România, 5G Lab, a fost lansat printr-un parteneriat între Institutul de Cercetare Campus al Universității Politehnica din București și compania Orange. Este un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G.

Prof. univ. dr. ing. Tudor Prisecaru, președintele Senatului Universității Politehnica din București: „Institutul de cercetare Campus a fost înființat pentru ca cercetătorii să își poată dezvolta soluțiile și produsele într-un mediu în care cercetarea poate fi dusă rapid în piață. Cercetarea în domeniul 5G este esențială pentru a dezvolta noi soluții pentru rețelele viitorului, dar și pentru accelerarea procesului de digitalizare. Echipele din institutul de cercetare Campus sunt implicate în procesul de cercetare dincolo de rețelele 5G, iar dezvoltarea laboratorului 5G împreună cu Orange va conduce la validarea și testarea soluțiilor de cercetare pentru ca acestea să poată fi transferate cât mai repede în piață”.

Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer Orange România: „Prin 5G Lab aducem în prezent, într-un mediu de laborator, o arhitectură de rețea unică în România, deschisă pentru testare. Inovația și proiectele de cercetare pe care le desfășurăm ne permit să descoperim alături de clienții și partenerii noștri cum pot contribui rețelele viitorului la crearea unor servicii digitale cu o experiență îmbunătățită a utilizatorilor, la eficientizarea proceselor și la un mai bun management al resurselor și a eficienței energetice”.

Tehnologii disponibile în 5G Lab

  • 5G Standalone Private Mobile Radio – componenta core a infrastructurii 5G
  • 5G New Radio – componenta de acces radio a infrastructurii 5G
  • Componentele de Open RAN și Open CORE bazate pe separarea software-ului de hardware permit virtualizarea funcționalității rețelei radio sau rețelei core și au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) și pe interfețe deschise
  • Edge Computing joacă un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distanței dintre utilizatori (aplicații) și servicii (date) și facilitează garantarea latențelor și debitului de transmisii, după cum sunt solicitate de servicii și aplicații

Detalii: www.wall-street.ro